Nyheter fra 2005 - Side 9

Publisert 29. apr. 2005 08:50

Mellom fem og ti nye Sentre for fremragende forskning (SFF) skal startes i 2007. Medlem av Universitetsstyret, Kristian Gundersen , frykter at UiO-ledelsen vil ta andre hensyn enn ren faglig kvalitet når søknader om SFF-status sendes Forskningsrådet til høsten.

Publisert 29. apr. 2005 08:32

Sophus Bugge var Nordens fremste språkforsker i sin tid. Den vitenskapelige produksjonen hans var enorm. Dessuten var han en flittig brevskriver. Nå er nesten 1300 av Bugges brev samlet mellom tre stive permer.

Publisert 28. apr. 2005 16:22

Rektorkandidat Lars Walløe har fått pedagogikkprofessor Frøydis Hertzberg til å stilla som prorektorkandidat for han under rektorvalet til hausten. Teologiprofessor Turid Karlsen Seim blir også med i teamet til Lars Walløe.

Publisert 28. apr. 2005 09:33

- Nå bygges det opp sentre for protonterapi over hele verden. Jeg håper Stortinget ser hvor viktig denne behandlingsformen er, uttalte fysikkprofessor Magne Guttormsen i intervju med Uniforum i februar. Mandag 25. april presenterte han metoden for John Alvheim og Carl I. Hagen .

Publisert 28. apr. 2005 09:04

På Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet er Peyman Mirtaheri i ferd med å ferdigstille en biomedisinsk sensor som kan oppdage ischemi i alle typer vev og organer på et tidlig stadium. Sensoren er så liten at den kan introduseres i alle organer - og dermed redde mange liv.

Publisert 27. apr. 2005 09:59

Forsker Nina Witoszek ved Senter for utvikling og miljø, UiO, er tildelt Fritt Ords pris for 2005. Prisen er på 350 000 kroner og er institusjonens høyeste utmerkelse, melder ntb. Hun får prisen for å ha brakt sine østeuropeiske erfaringer inn i norsk debatt, og fordi hun har utfordret norske standardoppfatninger.

Publisert 26. apr. 2005 16:43

Biologiprofessor og universitetsstyremedlem Kristian Gundersen lanserer seg no som rektorkandidat ved valet til hausten. Han stiller saman med førsteamanuensis i statsvitskap, Karin Dokken og medisinprofessor Johanne Sundby . - Me meiner at det er på tide med eit generasjonsskifte, seier Gundersen til Uniforum.

Publisert 25. apr. 2005 16:47

UiO vil likevel ikkje desentralisera forhandlingsfullmakta i samband med dei lokale lønnsforhandlingane. Det går fram av eit brev universitetsleiinga har sendt Moderniseringsdepartementet.

Publisert 19. apr. 2005 15:26

UiO har trolig landets største ansamling av IT-baserte arbeidsplasser og studieplasser i IT-fag. Det er stor pågang av ungdom som søker læreplass. Likevel har UiO kun to lærlinger i dette faget. - Jeg begriper ikke at dette skal være så vanskelig å få til, sier Liv Finstad , professor og instituttleder.

Publisert 15. apr. 2005 13:04

- Det er en klar parallell mellom kvinner som bærer slør og kvinner som bruker makeup: begge deler innebærer kontroll over kvinnekroppen, påpeker den indisk-amerikanske filosofen Uma Narayan . Hun etterlyser større vilje blant vestlige feminister til å se etter problemer og utfordringer som kvinner verden over har til felles.

Publisert 14. apr. 2005 13:33

Halvparten av de seks kandidatene som er nominert til konkurransen om prestisjefylte europeiske stipender for yngre fremragende forskere, er matematikere ved UiO.

Publisert 14. apr. 2005 09:58

- Det er klart jeg ble skuffet, innrømmer assisterende universitetsdirektør Inger Stray Lien og viser til sin egen reaksjon etter at hun søkte jobben som ny universitetsdirektør etter Tor Saglie i 2003, uten å få den. - Slike ting må man jo bare ta på en profesjonell måte. Styret skal gjøre de valg de synes er riktige, sier Stray Lien, som i to perioder har vært konstituert som universitetsdirektør. Nå tar hun permisjon for å få bedre tid til familien og for å bli bedre kjent med utenlandske universiteter som UiO samarbeider med.

Publisert 13. apr. 2005 15:49

Talet på studentar som studerer asiatiske språk er femdobla sidan 2002. - Det morosame er at interessa ser ut til å vera stabil og ikkje er forbigåande, seier instituttleiar Mette Halskov Hansen .

Publisert 13. apr. 2005 13:57

Gro Harlem Brundtland blir utnemnt til æresdoktor ved UiO under Universitetets årsfest 2. september. Men det er ikkje berre Noregs tidlegare statsminister som får denne æra. Også Sveriges mest berømte forfattar Per-Olov Enquist og den amerikanske nobelprisvinnaren i kjemi, Peter Agre , blir kreerte til æresdoktorar ved UiO den same dagen, skriv UiO i ei pressemelding.

Publisert 13. apr. 2005 10:31

- Å stoppe ut dyr er et pirkearbeid, hevder Ellen Staknes . Hun er lærling på Zoologisk museum og skal delta i klassen Små pattedyr mindre enn rev under det nordiske mesterskapet i taksidermi. At et utstoppet dyr er et kunstverk, er det ingen tvil om, ifølge henne og læremesteren Per Thorsland .

Publisert 11. apr. 2005 15:47

I 400 år har Don Quijote og væpnaren hans, Sancho Panza, ridd rundt i heile verda og gitt oss innblikk i denne parodien på dei spanske riddarromanane. Jubileet blir markert i alle verdsdelar. Fredag 15. april kjem markeringa av Don Quijote til Universitetet i Oslo. Men den nordmannen som veit mest om verdas beste roman, må halda seg heime på grunn av helsa.

Publisert 11. apr. 2005 13:17

- Hver gang Uniforum publiserer en nyhet på nettet, kan du heretter få beskjed om dette umiddelbart etterpå, forteller overingeniør Endre Meckelborg Rognerud ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).

Publisert 6. apr. 2005 16:07

Kinas ambassadør Chen Naiqing overrekte ei stor bokgåve til Universitetsbiblioteket i dag onsdag 6. april. Gåva inneheld både oppslagsverk, grammatikkbøker og klassisk skjønnlitteratur. - Dette vil vera til stor hjelp for både forskarar og studentar på kinesiskfaget, sa instituttleiar Mette Halskov Hansen , då bøkene hadde blitt trygt plasserte i eitt av magasina til UB.

Publisert 4. apr. 2005 14:40

Universitetets ønsker om 100 millioner sponsorkroner til veksthuset tilsvarer totalmarkedet for all kultursponsing i Norge et helt år. Selv tre til fire millioner sponsorkroner regnes som mye. - Det høres svært ambisiøst ut å håpe på 100 millioner kroner i kommersiell sponsing til veksthuset, sier sponsoreksperten Bjarne Berger .

Publisert 1. apr. 2005 09:06

Det nye veksthuset i Botanisk hage mangler 100 millioner sponsorkroner fra næringslivet. Nå skal de ansatte på UiO trekkes 200 kroner i måneden for å redde veksthuset. - Vi reagerer med vantro, sier Bjørg Osvik i NTL.

Publisert 30. mars 2005 10:07

Universitetet i Oslo er ikkje blant dei 100 beste biomedisinske forskingsmiljøa. Det går fram av ei rangering publisert i den britiske avisa The Times denne månaden. - Ikkje uventa, meiner rektor Arild Underdal .

Publisert 22. mars 2005 15:48

Italiensk blir ikkje lagt ned ved Universitetet i Oslo. Det er klart etter at instituttstyret samrøystes har vedtatt å be fakultetet om å lysa ut stillinga som førsteamanuensis i italiensk litteratur. - Dette viser at kamp nyttar, seier Marianne Hobæk Haff , som tidlegare leia Klassisk og romansk institutt.

Publisert 21. mars 2005 11:09

- EU er eit fredsprosjekt som skal gjera krig mellom europeiske land umogleg. Det sa visepresident for EU-kommisjonen, Margot Wallström då ho heldt årets Arena-forelesing fredag 18. mars.

Publisert 21. mars 2005 09:03

- Innvandrerungdom er generelt mer lovlydige enn norsk ungdom. Politiets kriminalstatistikk forteller ikke hele sannheten, hevder Leila Torgersen , psykolog og forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Publisert 18. mars 2005 15:41

- Det er mykje positivt i forskingsmeldinga, men eg stiller meg tvilande til om det er mogleg å gjennomføra målet om at investering i forsking og utvikling skal utgjera tre prosent av bruttonasjonalproduktet i 2010, seier rektor Arild Underdal .