Skulptur med pels

- Å stoppe ut dyr er et pirkearbeid, hevder Ellen Staknes . Hun er lærling på Zoologisk museum og skal delta i klassen Små pattedyr mindre enn rev under det nordiske mesterskapet i taksidermi. At et utstoppet dyr er et kunstverk, er det ingen tvil om, ifølge henne og læremesteren Per Thorsland .

ET PIRKEARBEID: - Å stoppe ut dyr er en vanskelig kunst, synes taksidermi-lærling på Zoologisk museum, Ellen Staknes.
Foto: Ola Sæther

- Jeg er veldig spent. Det er første gang jeg er med i en konkurranse, sier Ellen Staknes. Konkurransen hun sikter til har tittelen "Nordens preparat 2005" og finner sted på Zoologisk museum i tidsrommet 15. til 17. april.

Hennes læremester, taksidermist Per Thorsland, forklarer at preparatene det dreier seg om, er utstoppede dyr og fugler og avstøpninger av fisk. Selv skal han delta i klassen Store pattedyr - rev og større enn rev.

- Det er første gang vi arrangerer en slik konkurranse i Oslo. Nå får vanlige folk i hovedstaden se hva vi driver med, sier han og forteller at i perioden fra 17. til 30. april skal alle preparatene stilles ut på Zoologisk museum. Nå kan publikum få se hva som kreves for å bli nordisk mester i utstopping.

- De tre preparatene med høyest poengsum i hver klasse får første, andre og tredje plass. I tillegg får alle preparater med 70 poeng eller mer en rosett, skyter Ellen Staknes inn, og legger til at hun håper at hun i hvert fall får en rosett.

På kontoret sitt har hun en rekke utstoppede fugler og dyr og et par avstøpte fisk. En boakonstriktor slynger seg elegant rund en søyle. Hun forteller at det er et eksemplar som døde under slangeutstillingen i 2001. På gulvet ved siden av slangen står et stort antilopehode.
- Det er en afrikansk impala, opplyser Staknes og røper at dette er et arbeid hun er ekstra fornøyd med.

På arbeidsbenken hennes står det en vakker liten mink med tykk, fin vinterpels. Den er ikke helt ferdig.

- Jeg er ikke helt fornøyd med ørene, bemerker hun.
- Finskjæringen av ørene er vanskelig. Skjærer du ut for mye, lager du hull i skinnet, skjærer du ut for lite, blir det bulker og skjevheter, forklarer hun.

- Er det noen kunst å stoppe ut en mink?

Det er det så visst, ifølge Staknes.
- Når jeg forteller om jobben min, er det mange som sier "Æsj, innvoller", men flåingen av dyret utgjør bare en femtendedel av jobben, anslår hun før hun gir oss en rask innføring:

- Når dyret er flådd, må skinnet renses og garves og finskjæres. Skrotten bruker du til å lage en avstøpning i skumplast som må slipes og finpusses før skinnet limes på. Dersom du ikke har skrotten, men bare skinnet, kan du bestille ferdige modeller fra USA, forteller hun. Staknes avslører at impalaskinnet er plassert på en ferdigkjøpt modell. Minken derimot, har hun støpt selv.

- Når skinnet er på plass, maler vi opp misfargede partier, fortsetter hun og forklarer at deler av dyret som snuten og området rundt øynene mister farge når det er dødt.

Sokkelen krever også mye arbeid, ifølge Staknes.
- Før plasserte man ofte preparatet på en trerot, men det går vi mer og mer bort fra. Nå forsøker vi å plassere dyret i sitt eget miljø. Dreier det seg om en elg for eksempel, lager vi en sokkel som ser ut som skogbunn, sier hun. Steinen som minken står på, er laget av pappmasjé. Den skal dekkes med ekte mose som er preparert med glyserin for at den skal holde seg myk og grønn. Oppå mosen vil hun legge kunstig snø bestilt fra USA.

- Hva må til for å vinne en konkurranse i utstopping?

Per Thorsland svarer:
- I hovedsak tre ting: god kunstnerisk utførelse, godt håndverk og riktige anatomiske proporsjoner.

- At det er balanse i komposisjonen, og at dyrets posisjon virker naturlig, er også viktig, tilføyer Staknes.

- Konkurransen har undertittelen "Skulptur i pels og fjær". Er utstoppede dyr egentlig kunst?

- Det er klart, svarer læremesteren og lærlingen i kor. Per Thorsland presiserer:
- Skal resultatet bli vellykket, må du ha en idé. Du må være kreativ, ha god formsans og god fargesans. Det er opplagt at dette er kunst!

Fakta:
Ordet taksidermist kommer av taxatio som betyr verdsetting ved berøring, og derma som betyr hud.
I Norge ble taksidermistfaget godkjent som håndverksfag i 1990. Søgne videregående skole i Kristiansand har Norges eneste taksidermistlinje.

Emneord: Zoologi, Museene Av Grethe Tidemann
Publisert 13. apr. 2005 10:31 - Sist endret 10. des. 2008 15:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere