Jubel på matematikk

Halvparten av de seks kandidatene som er nominert til konkurransen om prestisjefylte europeiske stipender for yngre fremragende forskere, er matematikere ved UiO.

Universitetet i Oslo har vunnet den nasjonale runden om hvem som har fått nominert flest kandidater til det prestisjefylte europeiske forskningstipendet European Young Investigators Awards ( EURYI). I en knallhard europeisk konkurranse med seksten EU-land om 25 stipender, har Forskningsrådet innstilt seks kandidater fra Norge. Fire av dem er fra Universitetet i Oslo. Tre av de fire er fra Matematisk institutt.

Det betyr at matematikerne ved UiO stikker av gårde med halvparten av de nominerte kandidatene på landsplan.

Gunnar Bolstad i informasjonsavdelingen i Forskningsrådet vil bare uttale seg på generelt grunnlag, men sier at konkurransen om disse stipendene er på et enda høyere nivå enn de nasjonale stipendene for yngre fremragende forskere.

- Dette er stipender i verdensklasse. Intet mindre. Vi har vurdert folkene etter alle kunstens regler. De konkurrerer på høyt internasjonalt nivå, forteller Gunnar Bolstad.

Selv om Forskningsrådet først offentliggjør de nominerte kandidatene neste uke, bekrefter Hilde Abech i Forskningsrådet navnene på de fire nominerte UiO-kandidatene til Uniforum.

Og vinnerne er:
På Matematisk institutt er vinnerne Sergey Neshveyev, Snorre Christiansen og Paul Arne Østvær. Sergey Neshveyev er en av disiplene til de prisbelønnete professorene Erling Størmer og Ola Bratteli. Han forsker på operator algebra. Snorre Christiansen forsker på partielle differensialligninger, mens Paul Arne Østvær skal fordype seg i algebraisk topologi.

Instituttleder Kristian Ranestad på Matematisk institutt jubler.

- Dette er strålende og en stor ære for både de tre forskerne og for instituttet. Så vi er kjempefornøyde, humrer Kristian Ranestad.

Fjerdemann fra UiO er forsker Peder Anker ved Senter for Utvikling og Miljø.

- Jeg er kjempeglad og veldig stolt. Det er en ære å bli kvalifisert, sier Peder Anker som skal forske på økologifagets historie knyttet opp i mot etikk, design, religion og politikk og spesielt opp mot miljøbevegelsen.

Selv om også universitetene i Trondheim, Stavanger og Bergen har søkt, har ingen av dem kommet i mål. Hilde Abech forteller at de to siste vinnerne er fra Radiumhospitalet og Norsk institutt for luftforskning (NILU) på Kjeller.

Sommerspenning
Forskningsrådet har allerede sendt søknadene til European Science Foundation i Strasbourg. Nåløyet er trangt. 622 forskere fra hele Europa slåss om de 25 gjeve stipendene. Så kampen er hard. I fjor kom ingen nordmenn i mål.

- Hvem som vinner blir bestemt i slutten av juli, sier Hilde Abech.

Emneord: Forskning, Naturfag Av Yngve Vogt
Publisert 14. apr. 2005 13:33 - Sist endret 10. des. 2008 15:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere