Ferske nyheter servert på skjermen

- Hver gang Uniforum publiserer en nyhet på nettet, kan du heretter få beskjed om dette umiddelbart etterpå, forteller overingeniør Endre Meckelborg Rognerud ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).

GLAD: - Jeg er glad for at Uniforums lesere nå kan abonnere på nyheter på nett, sier redaktør Martin Toft (til venstre), som her får den nye tjenesten demonstrert av Endre Meckelborg Rognerud.
Foto: Ola Sæther

RSS står for RDS Site Summary og er en samlebetegnelse på et lite sett standarder for presentasjon av informasjon. Informasjonen struktureres i forhold til overskrifter, ingresser, publiseringstidspunkt, og viser en lenke til den opprinnelige informasjonskilden. En får altså lese tittel og ingress i nyhetsleseren. For å lese hele artikkelen, må en klikke på lenken til nettstedet.

Ved hjelp av RSS og egne programmer er det nå mulig å følge med i nyhetsstrømmen fra Uniforum nett no og andre nettsteder, uten selv å måtte oppsøke disse. Programmene vil automatisk og med jevne mellomrom sjekke om noe nytt har skjedd, og så gi deg beskjed om dette i form av en liten notis på skjermen.

- Slike uttrekk fra nettsteder er spesielt nyttig der det foregår fortløpende publisering i form av nyhetsformidling, artikkelpublisering, diskusjonsfora og nettlogger, sier Rognerud, og legger til at RSS ikke er noen nyhet, men at det først er i løpet av det siste året at tjenesten er blitt tatt i bruk for fullt.
- Alle store aviser og større nettsteder tilbyr denne tjenesten i dag.

Gratis program

Flere nyere nettlesere (og enkelte e-postlesere) har innebygd støtte for RSS.
- Mozilla Firefox er en av nettleserne som kan lese RSS-strømmer via det de kaller live bookmarks. Det finnes også mange frittstående programmer du kan bruke, som for eksempel Free RSS Reader. Dette er gratis å laste ned og bruke, opplyser Rognerud.

Eksempler på tjenester som tilbyr RSS (nyhetsstrømmer) ved UiO:

- Uniforum nett no
- IT-avisa
- Apollon+ - forskningsnyheter på nett
- Blikk på Universitetsstyret
- Aktuelt fra USIT
Den nye tavletjenesten som er under utvikling, vil også innholde støtte for RSS.

Emneord: Internasjonalisering, Uniforum nett no Av Trine Nickelsen
Publisert 11. apr. 2005 13:17 - Sist endret 10. des. 2008 14:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere