Nyheter fra september 2009 - Side 2

Publisert 8. sep. 2009 13:49

– Resultatene fra Education at a Glance 2009 viser at utdanning ikke bare er viktig for økonomi og arbeidsliv, men også gir positive effekter på helse og politisk interesse, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland i ei pressemelding.

Publisert 8. sep. 2009 09:48

UiO får 25,4 millioner kroner av de første 181 millioner kronene som Forskningsrådet nå deler ut til avansert vitenskapelig utstyr, står det i ei pressemelding. Mesteparten går til Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis ved MN-fakultetet.

Publisert 7. sep. 2009 14:08

Hvorfor heter det hestekastanje? Hvorfor bestøver ikke bier magnoliablomster, og hva er ulempen med ginkgofrø? Svarene på disse spørsmålene fikk vi på en vandring i Botanisk hage en ettermiddag i slutten av august.  

Publisert 4. sep. 2009 16:09

Mandag 7.september åpner første masterstudium i psykososialt arbeid ved Universitetet i Oslo. 62 studenter begynner på studiet som er rettet mot psykiske helsearbeidere som jobber med selvmord, rus, vold og traumer, står det i ei pressemelding.

Publisert 4. sep. 2009 11:26

– Psykologi er ein god og stor bidragsytar for omdømmet til Universitetet i Oslo. Det sa prorektor Inga Bostad, då ho opna jubileumsutstillinga til Psykologisk institutt i Galleri Sverdrup 1. september. Det var ein tjuvstart på 100-årsmarkeringa,som startar 30. oktober.

Publisert 4. sep. 2009 10:09

– Eg saknar meir kunnskap om årsakene til at nokre politiske leiarar, som Adolf Hitler og Robert Mugabe blir despotar som bryt menneskerettane for å halda på makta. Konsekvensane av torturen dei har påført motstandarane sine veit me i dag mykje om, synest psykiatriprofessor Nils Johan Lavik. Han er tildelt UiOs menneskerettspris for 2009.  

Publisert 4. sep. 2009 09:09

– Eg brukar å seia at eg er på sikker, usikker plass, spøker Janne Haaland Matlary. Ho er andrekandidat på stortingslista til Oslo KrF. – Stortingsvalet blir svært spennande fordi det framleis er heilt ope kva parti som vil danna regjering etterpå, seier Hanne Marthe Narud, som kommenterer valkampen. Den eine er politisk aktør og den andre politisk observatør. Begge er professorar i statsvitskap ved UiO.  

Publisert 3. sep. 2009 15:15

Fra neste uke setter Universitetet i Oslo i gang en ekstern undersøkelse av arbeids- og læringsmiljøet ved Det odontologiske fakultet. Det er ett av flere tiltak UiO vil gjennomføre etter Dagbladets avsløring av minst 10 episoder med seksuell trakassering av ansatte og studenter/stipendiater, går det fram av ei pressemelding fra UiO.  

Publisert 3. sep. 2009 11:40

Tidligere i år fikk UiO 50 millioner kroner til vedlikeholdsarbeid gjennom regjeringens krisepakke for finanskrisen. Et halvt år senere er bruken av pengene godt i gang.– Alle prosjektene var i gang før sommeren, forteller teknisk direktør Frode Meinich.

Publisert 2. sep. 2009 15:52

Noreg og Island er dei einaste nordiske landa som ikkje deltar i astronomisamarbeidet til European Southern Observatory. – For ein inngangsbillett på 330 millionar kroner vil Noreg få tilgang til eit av Europas viktigaste grunnforskingsprosjekt og verdas største teleskop, seier astronomen Andreas O. Jaunsen. No fryktar han at fagmiljøet vil forsvinna.

Publisert 2. sep. 2009 15:50

I sin tale på årsfesten 2. september foreslo rektor Ole Petter Ottersen at Forskningsfondet omdøpes til Statens direkte kunnskapsengasjement. Dette bør forvaltes av Universitetet i Oslo eller av de norske universitetene i fellesskap.

Publisert 2. sep. 2009 12:29

Statsråd Tora Aasland fordeler midler til ytterligere 306 nye studentboliger i år. Med dette har regjeringen gitt tilsagn om tilskudd til 1591 studentboliger bare i 2009, melder Kunnskapsdepartementet i ei pressemelding.

Publisert 2. sep. 2009 10:12

– Jeg er gjort kjent med minst ti episoder av seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Her er det trolig store mørketall, for de som har varslet er stort sett stipendiater, ikke studenter, forteller hovedverneombud Mette Børing til Dagbladet. Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe vil nå sette i gang en gransking.

Publisert 1. sep. 2009 12:41

Studenter og ansatte stod i kø for å sikre seg et digitalt lesebrett da Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek åpnet i morges. Ytterligere tretti brett er bestilt.