Oktober - Side 2

Publisert 14. okt. 2008 11:11

Det franske forskarparet Olivier Galland og Caroline Sassier (biletet)tar fri frå forskargjerninga i ni månader for å sykla frå byen Ushuaia på Eldlandet i Argentina til Lima i Peru. Han er forskar ved Physics of Geological Processes ved UiO, medan ho arbeider for selskapet Volcanic Basin Petroleum Research i Forskingsparken. Under turen vil dei slå eit slag for geofaga.

Publisert 9. okt. 2008 11:10

Eckbos Legater har med en tildeling på fem millioner kroner sørget for sluttfinansieringen av Henrik Ibsens skrifter. Dermed kan Norges største utgaveprosjekt avsluttes som planlagt i 2010. Da vil 33 bøker være klare, med 16 dobbeltbind og ett registerbind, melder Det humanistiske fakultet i ei pressemelding.

Publisert 9. okt. 2008 10:43

Harvard-universitetet i USA tar førsteplassen på 2008-rangeringa til Times Higher Educations liste over dei 200 beste universiteta i verda. Universitetet i Oslo kjem denne gongen på ein 177. plass, og går dermed elleve plassar opp samanlikna med 2007-rangeringa. Dei beste universiteta i Europa er Cambridge-universitetet og Oxford-universitetet i Storbritannia, som også kjem på tredje- og fjerdeplass på verdsplan. Det er Københavns Universitet som er best i Norden, medan UiO hamnar på ein niandeplass.

Publisert 8. okt. 2008 11:10

Universitetet i Oslo kjem ikkje til å utbetala timelønn og reiserekningar mellom 17. og 27. oktober. Årsaka er at UiO vil overta drifts- og utviklingsansvaret til POLS-løysinga frå Senter for statleg økonomistyring (SSØ) frå den 1. november i år. - Det vil i første rekkje råka dei timelønna som vanlegvis får lønn to gonger i månaden, medan hovudlønna blir utbetalt som normalt, seier lønningssjef Trond Ryd til Uniforum.

Publisert 7. okt. 2008 17:47

- Jeg er stolt av å kunne foreslå å bruke 20 milliarder kroner til forskning neste år. Det er en økning på 1.6 milliarder, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland på pressekonferansen i ettermiddag i forbindelse med fremleggingen av forslag til statsbudsjett for 2009.

Publisert 7. okt. 2008 17:03

Regjeringen får kritikk for manglende satsing på rekruttering, men behersket skryt for satsingen på studentboliger i Kunnskapsdepartementets forslag til statsbudsjett for 2009. Det viser en rask oversikt over kommentarene fra parti og organisasjoner. - Vi ser tegn til en god profil, sier Jarle Aarbakke, som leder Universitets- og høgskolerådet.

Publisert 7. okt. 2008 12:47

50 nye stipendiat- og postdoktorstillinger er regjeringens satsing på UiO i budsjettet for 2009 som ble lagt fram i dag. 4 milliarder er foreslått bevilget til UiO for neste år. Det tilsvarer samme nivå som før hvileskjæret i 2007. - Et grått budsjett, kommenterer rektor Geir Ellingsrud til Uniforum fra en sydende Vandrehall på Stortinget i formiddag. Mens leder for Studentparlamentet, Heine Skipenes er godt fornøyd med lovnaden om 1000 nye studentboliger.

Publisert 7. okt. 2008 08:41

Framtida for Senter for utvikling og miljø (SUM) vil trolig bli avgjort på styremøtet i UiO neste tirsdag, 14. oktober. De ansatte frykter at det vil bli foreslått å legge SUM inn under Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Rektor Geir Ellingsrud ønsker ikke å kommentere saken før dokumentene legges ut på nettet onsdag.

Publisert 3. okt. 2008 16:28

I fjor ble det for første gang avlagt mer enn 1000 doktorgrader. Økningen er størst innen medisin og samfunnsvitenskap og kvinneandelen er rekordhøy, melder Forskningrådet.

Publisert 1. okt. 2008 14:35

- Det er viktig å satse på de tre største universitetene framover, var budskapet da ledelsen ved Universitetet i Oslo i spissen for åtte dekaner og to museumsdirektører i samlet flokk troppet opp i Kunnskapsdepartementet onsdag for å overlevere lange lister over samfunnsnyttig forskning ved universitetet. Statssekretær Jens Revold tok imot delegasjonen fra UiO.

Publisert 1. okt. 2008 13:47

- Eg satsa først på ein karriere som nyreforskar, seier forskar Mahmood Amiry-Moghaddam. - Men eg syntest han burde sikta "høgare", så difor pensa eg han inn på hjerneforsking, repliserer professor Ole Petter Ottersen. Forskinga deira på vasskanalar i hjernen kan føra til ei betre behandling av pasientar med hjerneslag. Fredag 10. oktober vil kong Harald overrekkja dei to av Anders Jahres medisinske prisar.