Rekordmange doktorgrader

I fjor ble det for første gang avlagt mer enn 1000 doktorgrader. Økningen er størst innen medisin og samfunnsvitenskap og kvinneandelen er rekordhøy, melder Forskningrådet.

REKORD: Det ble avlagt rekordmange doktorgrader i Norge i fjor.

Økningen i antall disputaser fortsetter i år. I første halvår 2008 ble det gjennomført nærmere 750 disputaser. Alt tyder på at måltallet i regjeringens opptrappingsplan, om 1100 disputaser årlig, vil bli oppnådd i år.

- Rekruttering til forskning er en av våre store utfordringer i årene framover. Det er derfor gledelig at vi kan notere en betydelig vekst i antall doktorgrader i første halvår. Det er viktig at institusjonene legger godt til rette for å fange opp de beste talentene for forskning, sier direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

Flere stipendiater

Rekordmange kvinner avla doktorgrad i 2007 og første halvår 2008. Foto: Shutterstock - Vi ser nå resultatene av tidligere års økning i antall stipendiatstillinger. Det store antallet disputaser i årets første halvår kan også delvis være en effekt av at dette er siste mulighet for å avlegge en "gammel" doktorgrad, sier forsker Terje Bruen Olsen ved NIFU STEP.

Universitetet i Oslo og NTNU står for den største tallmessige økningen, mens Universitetet i Tromsø har den største relative økningen. Den første doktorgraden ble i år avlagt ved Høgskolen i Oslo.

Emneord: Forskning
Publisert 3. okt. 2008 16:28 - Sist endret 10. des. 2008 15:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere