Ibsenskatt reddet av millionstøtte

Eckbos Legater har med en tildeling på fem millioner kroner sørget for sluttfinansieringen av Henrik Ibsens skrifter. Dermed kan Norges største utgaveprosjekt avsluttes som planlagt i 2010. Da vil 33 bøker være klare, med 16 dobbeltbind og ett registerbind, melder Det humanistiske fakultet i ei pressemelding.

MILLIONGAVE: Prosjektet Henrik Ibsens skrifter får fem millioner i gave fra Eckbos Legater. Bildet viser Håkon Blekens litografi fra Hedda Gabler.

- For oss er det veldig hyggelig å bidra til at prosjektet nå kan gjennomføres i sin helhet, kommenterer styreleder i Eckbos Legater, høyesterettsadvokat Ole Lund i ei pressemelding fra HF.

- Dette er et enestående bidrag. Det er gledelig at det finnes givere med sans for kulturelle verdier, verdier som ikke fordamper i et aksjekrakk, sier professor og leder for prosjektet, Vigdis Ystad fra Det humanistiske fakultet ved UiO.

Skattkiste

Et team av 30 anerkjente norske forskere med Vigdis Ystad som hovedredaktør er i ferd med å bygge en skattkiste for alle som brenner for Ibsen. Alt fra folk flest til forskere, skoleelever og teaterfolk får for første gang servert Ibsens tekster på et brett, sammen med
forklaringer som setter tekstene inn i sin samtid og gjør leseren mest mulig samtidig med teksten.

Samlingen avviker fra den tidligere tekstkritiske Ibsen-utgaven (den såkalte Hundreårsutgaven) nettopp ved at den gjengir Ibsentekstene i korrekt historisk form og inneholder et vell av kommentarer. Slik følger den våre dagers internasjonale faglige standard for vitenskapelig utgivelse, samtidig som den rommer langt mer enn den tidligere, nå foreldede Hundreårsutgaven.

- Viktigste referanseverket

- Utgivelsen blir det viktigste referanseverket i internasjonal Ibsen-forskning, og markerer et historisk dreiningspunkt for alle med interesse for Ibsen, sier UiOs viserektor Inga Bostad.

Prosjektets digitale tekstarkiv skal også gjøres tilgjengelig på nett. Her skal folk kunne søke opp og sammenligne tekstprosessene for alle Ibsens verker, fra det første manuskriptet til siste trykte utgave i dikterens levetid - alt i sammenheng og i et brukervennlig grensesnitt. Nettutgaven vil for eksempel inneholde samtlige 16 utgaver av Brand i fulltekst, sammen med originalmanus.

- Samlet regner vi at nettutgaven vil omfatte et materiale som svarer til omtrent 200 000 boksider, altfor mye til at vi kan publisere det på papir, sier Ystad.

Emneord: Ibsensenteret, Ibsen, Forskning
Publisert 9. okt. 2008 11:10 - Sist endret 10. des. 2008 15:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere