Sats på de tre største universitetene i Norge!

- Det er viktig å satse på de tre største universitetene framover, var budskapet da ledelsen ved Universitetet i Oslo i spissen for åtte dekaner og to museumsdirektører i samlet flokk troppet opp i Kunnskapsdepartementet onsdag for å overlevere lange lister over samfunnsnyttig forskning ved universitetet. Statssekretær Jens Revold tok imot delegasjonen fra UiO.

ARGUMENTER FOR FORSKNING: Geir Ellingsrud sammen med rektoratet og dekanatet legger fram argumenter for forskning overfor statssekretær Jens Revold.
Foto: Ola Sæther

Dette var et konkret svar på en tidligere etterlysning fra statsråd Tora Aasland om eksempler på samfunnsnyttig forskning, skriver UiO i ei pressemelding.

Listene er mangfoldige og viser forskning som går rett inn i store aktuelle samfunnsspørsmål, for eksempel ny energi/miljø, innvandring, skolen, behandling av store folkesykdommer som kreft, Alzheimer og hjerteinfarkt.

Universitetsledelsen minner om at uten forskning ville det heller ikke vært noe oljefond som resultat av oljeutvinning, Norge ville heller ikke hatt suksessrik fiskeoppdrett eller fått etablert Norsk Hydro. Noe av vår rikdom som skyldes forskning bør kanaliseres tilbake til forskning - for nasjonens beste.

- Topp internasjonale forskere krever topp investering. Skal UiO holde et forskernivå der Norge både kan motta og bidra til den internasjonale kunnskapsutviklingen, må myndighetene investere tilsvarende høyt. Det kreves innsats og tålmodighet, men investering i forskning er god økonomisk framtidsinvestering, sier rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo.

Han viser til land i Asia og Europa som tenker mer strategisk om dette enn vi ofte gjør i Norge.

- Det er viktig å satse på de tre ledende universitetene i Norge for å få dette til og da trengs det mer langsiktige og forutsigbare bevilgninger til rekruttering, utstyr og forskningsinnsats ved disse institusjonene, melder UiO.

Emneord: Forskning, Forskningspolitikk
Publisert 1. okt. 2008 14:35 - Sist endret 10. des. 2008 15:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere