Kulturrevolusjonen brakte meg til Norge

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 4 2000


Da Baisha Liu kom til Norge i 1969, var planen og bli et år. Nå har Baisha Liu undervist kinesisk ved UiO i 30 år.

Baisha Liu og student C. Linder
Baisha Liu sammen med hovedfagsstudent Christian Linder.

Grethe Tidemann
Ståle Skogstad (foto)

- Nå vet jeg hvorfor du ser så ung ut. Det er fordi du har så tykk hud. Baisha Liu ler av komplimentet fra en av studentene. Men studenten har rett, selv om han formulerte seg litt klosset. Baisha Liu holder seg godt. Hun er en vennlig og imøtekommende dame med et ansikt som stadig lyser opp i smil og latter.

Baisha Liu er født i Kina, men har bodd mesteparten av livet i USA og Norge. I 1948 reiste hun, fem år gammel, sammen med moren til Taiwan for å besøke slektninger. I løpet av oppholdet ble folkerepublikken Kina opprettet, Chiang Kai-shek og hans tilhengere opprettet hovedkvarter på Taiwan, og veien tilbake til Kina ble stengt for Baisha og moren. Tolv år gammel emigrerte hun til USA. - Jeg kom til USA i 1955 under McCarthy perioden og strevde hardt for å være amerikansk, med kinesisk utseende var det nesten umulig, forteller hun.

Interessen for kinesisk ble vekket i Paris

I 1967 reiste Baisha til Paris for å studere fransk. For Baisha ble møtet med Paris og Europa et vendepunkt. - I USA ble jeg behandlet først og fremst som kineser, sier hun. - I Paris ble jeg mottatt som den personen jeg er. Baisha Liu var i begivenhetenes sentrum. Hun opplevde studentrevolusjonen i 1968. I Kina var kulturrevolusjonen i gang, og interessen for Kina og kinesisk språk og kultur var stor blant unge mennesker i Europa. I USA måtte moren kjempe for å få datteren til å holde kunnskapene i kinesisk ved like. I Paris begynte Baisha å interessere seg for kinesisk igjen. Hun byttet ut fransktimene med kurs i kinesisk litteratur og kalligrafi.

Men hvordan havnet hun i Norge? Baisha Liu forteller at hun i Paris ble kjent med en dansk dame som arbeidet ved Universitetet i Oslo. Venninnen inviterte henne til Norge på juleferie, og Baisha ble begeistret. - Menneskene var åpne og idealistiske, og samfunnet mindre materialistisk enn det amerikanske, sier hun. Den samme venninnen tipset om at det som den gang het Østasiatisk institutt, søkte etter timelærer i kinesisk. Baisha sendte inn en søknad og fikk jobben. Høsten 1969 flyttet hun inn på hybel på Kringsjå.

Søt musikk mellom foreleser og student

Planen var å bli i Norge et år, men skjebnen ville det annerledes. En av Baishas første studenter var en kjekk ung mann ved navn Lars Harald Bøckman, og snart blomstret romantikken mellom foreleser og student. Hvem som først la an på hvem, strides de spøkefullt om. Resultatet av romansen for Baisha Liu ble i hvert fall ekteskap, to barn og 30 år som foreleser i kinesisk ved Universitetet i Oslo.

I fritiden leser hun mye og spiller litt piano. - Jeg liker å gå på ski også, sier hun, - bare terrenget er flatt nok. Høyt oppe på vidda, når skiene sklir som de skal, da føler jeg meg ganske norsk. Baisha Liu reiste tilbake til Kina første gang i 1971. Siden den gang har hun vært tilbake flere ganger, på besøk og for å studere. I dag tar hun fra tid til annen oppdrag som reiseleder i Kina.

- Hvilke endringer har skjedd siden du begynte å forelese i 1969?

- Da jeg kom til Norge, var interessen for Kina og kinesisk språk veldig stor. Mange av studentene var politisk orienterte, men det var betydelig variasjon i deres faglige interesser og kvaliteten på studentene var høy. Baisha understreker at instituttet fortsatt har dyktige studenter, men studenttallet har sunket på høyere nivåer. - Dagens studenter må ofte kombinere sinologi med andre kunnskaper og studier, sier hun og har forståelse for at det blir vanskelig for disse studentene å fordype seg i kinesisk. Hun legger til at en av de største utfordringene instituttet nå står overfor, er å tilpasse og forbedre undervisningen for å bedre kunne imøtekomme studentenes reelle behov.

Etter intervjuet tar Baisha Liu oss med for å møte hovedfagsstudent Christian Linder. Han planlegger å skrive hovedfagsoppgave om kulturrevolusjonen i Kina. - Det er ganske morsomt, bemerker Baisha. - Det var egentlig kulturrevolusjonen som brakte meg til Norge.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 4 2000

Publisert 8. mars 2000 19:48 - Sist endra 1. sep. 2014 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere