… men alle hadde ikke råd….

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 2000


De sosiale og kulturelle tilbudene under Verdenskongressen for historikere var i liten grad tilgjengelige for mange av delegatene fra Den tredje verden. Ekskursjonen til Bygdøy kostet 325 kroner. Båtturen med middag på Oslofjorden kostet 495 kroner.

Tre afrikanske historikere

- Vi trenger en historikerkongress i Sør: Foran Thierno Bah, bak fra venstre Mamadou Diawara, Christophe Wondji og Doulaye Konati.

Grethe Tidemann (tekst og foto)

Vi møter marokkanske Abdelengit Kaddouri, instituttbestyrer ved Universitetet i Rabat, under hovedsesjonen om bruk og misbruk av historie. Kaddouri berømmer kongressorganisasjonen både for valg av engasjerende og samlende hovedtemaer og for bredde og dybde i de mange mindre sesjonene.

Kaddouri savner imidlertid et organisert program på kveldstid. – Jeg kom hit alene og kjenner ingen av de andre delegatene, sier han. Han hadde håpet å få et innblikk i hvordan nordmenn lever, men alt koster penger, og han har ikke råd til å foreta seg noe på kveldstid. – Med mindre du inviterer meg hjem til deg, legger han til.

Vi trenger en historiekongress i Sør

Abdelengit Kaddouri håper å bruke kongressen til å promotere Marokko som kandidat for en framtidig kongress. – Vi trenger sårt en verdenskongress for historikere i Sør, sier han. Historiefaget står svakt i mange afrikanske land, og en historiekongress ville kunne bidra til å gi faget større oppmerksomhet og prestisje. Han forteller at Marokko har den nødvendige infrastruktur og kapasitet til å ta på seg et slikt oppdrag. Kaddouri har fått klarsignal både fra universitetsledelsen i Rabat og fra Marokkos utdanningsminister og håper på støtte fra norske historikere og norske myndigheter.

Vi forlater Abdelengit Kaddouri med et stikk av dårlig samvittighet. Hvorfor inviterte vi ham ikke hjem på middag eller tilbød ham en omvisning i Oslo? Vi har en sterk følelse av at herr Kaddouri ikke ville ha nølt med å vise oss en slik gjestfrihet om vi hadde møtt ham i hans hjemland.

Hvorfor er ikke de kulturelle tilbudene gratis?

Utenfor Georg Sverdrups hus treffer vi fire afrikanske delegater på vei til mottakelse i Rådhuset. Vi tilbyr dem skyss i vår bil og spør hva de synes om kongressen så langt. De fire er fulle av lovord. Det faglige innholdet og den organisatoriske gjennomføringen av arrangementet svarer i høy grad til forventningene.

I likhet med Abdelengit Kaddouri er de opptatt av behovet for en historikerkongress i Sør, og ser dette også som et viktig skritt for å redusere den sterke vestlige dominansen innenfor historiefaget. UNESCOs representant Christophe Wondji viser til at den internasjonale komiteen for historikere ikke har et eneste afrikansk medlem.

– Hva synes dere om Oslo? spør vi på vei mot parkeringsplassen. – Byen er vakker, svarer Mamadou Diawara fra Mali. Ingen av de fire har imidlertid satt av tid til sightseeing, og samtlige begrunner dette med prisnivået i Oslo. De uttrykker forbauselse over at de kulturelle ekskursjonene under kongressen ikke er gratis. Vi foreslår en snartur innom Frognerparken, og besøket blir en stor suksess. Været er strålende, og parken viser seg fra sin aller beste side. Ekskursjonen til Vigelandsanlegget og Bymuseet i regi av kongressen kostet 225 kroner.

Se også: UiO bestod kongresseksamen


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 2000

Publisert 24. aug. 2000 13:24 - Sist endra 1. sep. 2014 14:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere