Historie i globaliseringens tidsalder

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 9 2000


Shabana Rehman

– Historiefaget samler opp alle de spørsmålene jeg stiller på stand-up-scenen, sier Shabana Rehman.

– Jeg vet ikke om dere har lagt merke til det, men det er blitt flere og flere som går med slør i Oslo. Slik innledet den pakistanske standup komikeren Shabana Rehman, pressekonferansen for Verdenskongressen for historikere som finner sted i Oslo 6. - 13. august.

Grethe Tidemann (tekst og foto)

– Dere tror kanskje at alle med slør er pakkiser, men det stemmer faktisk ikke, ganske mange av oss er ikke pakkiser, vi er kjendiser, fortsatte Shabana. – Kjendiser som har funnet ut at det faktisk hjelper å ta på seg slør. For det dere noen ganger tror er en feit dame med 14 unger på Tøyen, det er Rolv Wesenlund.

Ved å la den unge flerkulturelle Shabana innlede pressekonferansen om Verdenskongressen for historie, markerte arrangøren historiefagets forankring i en samtid preget av mangfold og globalisering. Shabanas opptreden kunne også illustrere utviklingen innenfor historiefaget bort fra harde økonomiske og sikkerhetspolitiske spørsmål, mot større fokus på hverdagslivet og den kulturelle sfæren.

Verdenskongressen for historikere

Programmet for kongressen og sammendrag av de ulike sesjonene er tilgjengelig på internettadresse: http://www.oslo2000.uio.no. Ytterligere opplysninger ved Thomas Evensen, Verdenskongressens sekretariat:
tlf. 22 85 69 07 / 91 75 37 60 eller Even Lange, tlf. 95 07 70 51.

– Verdenskongressen skal sette søkelyset på historie som et grensesprengende fag, sa professor Even Lange, leder av Hovedkomiteen for Verdenskongressen. Han understreket at kongressen vil ta opp temaer med appell utover spesialistenes egne rekker. Den vil også inneholde et eget formidlingsprogram rettet mot Oslos befolkning. Hovedtemaer vil være perspektiver på global historie, bruk og misbruk av historie og årtusenskiftet, tiden og historien. Et av de mange temaer som vil bli belyst, er Sør-Afrikas erfaringer med å bruke historie som forsoningsmiddel. Et annet viktig tema er historiefaget og den nye teknologien. Avslutningsseksjonen vil rette blikket framover og presentere historiske perspektiver på det neste århundret.

Verdenskongressen for historikere arrangeres hvert femte år og ble siste gang holdt i Canada i 1995. Norge ble tildelt årets arrangement i konkurranse med byer som Beijing og Sydney. Det er ventet at mellom 2000 og 3000 historikere fra ca. 80 nasjoner vil delta.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 9 2000

Publisert 7. juni 2000 18:01 - Sist endra 1. sep. 2014 14:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere