Fasaden sprekker?

Georg Sverdrups hus er utvendig kledt i polert, svart labradorstein som er utvunnet i Larvik og behandlet i Italia. Vakkert og monumentalt. Men nå har våkne øyne kunnet registrere sprekker i fasaden.

Sprekker og avskallinger i fasaden på Georg Sverdrups hus
Foto: Ståle Skogstad

Er det virkelig sprekker i det nye og tilsynelatende bunnsolide praktverket av en biblioteksbygning på Blindern? Går man forbi Georg Sverdrups hus i Blindernveien, stopper opp og lar blikket gli over bygningens kortside mot sør, er det flere som har stilt seg det samme spørsmålet.

- Hva er dette for noe? Spørsmålet lot Uniforum stille Fredrik Løseth, som er geolog ved Norges Geotekniske Institutt.
- Jeg har kikket litt på det. For meg ser det ut til at et par av platene er sprukket opp og at fliser er falt ut noen steder. Men det er høyt oppe på veggen, så det er litt vanskelig å si noe bestemt. Det kan minne om skader skjedd ved selve oppsetningen, i og med at bygningen er så ny. Nå vet ikke jeg hvor grundig ferdigbefaringen var og om man kan ha oversett disse skadene. Men begynner det å falle ut mer, er det alvorlig. Sprekker i selve steinen kan tyde på frostsprenging. Nede ved bakken ser det imidlertid fint ut.

- Vi har ikke fått melding om sprekker i fasaden på UB, sier seniorarkitekt ved Teknisk avdeling, Leif J. Haugen. Han kan bekrefte at bygningen ble gått svært nøye etter i sømmene under befaringen.

- Sprekker? Nei

Det er Naturstein AS som har levert de 2-3 cm tykke platene i labradorstein som kler Georg Sverdrups hus.
- Sprekker den steinen ditt firma leverte til bekledning av UB?
- Jeg har ikke hørt noe om dette. Men, nei, sprekker mener jeg bestemt at det ikke kan være snakk om. Labradorsteinen er svært sterk, og for at den skal sprekke opp, må den ha vært utsatt for fysisk påkjenning. Det kan kanskje være snakk om småstikk i steinen. Platene er polerte og da synes det minste. Det kan være lysbrytninger som gir inntrykk av sprekkdannelser, sier Jan Hofsmarken i Naturstein AS til Uniforum. - Men i løpet av denne uka skal jeg ta en nærmere titt på den aktuelle veggen, forsikrer han.

Emneord: Georg Sverdrups hus Av Trine Nickelsen
Publisert 13. des. 2000 15:02 - Sist endret 10. des. 2008 14:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere