Observatoriebygningen ferdig restaurert

Den eldste universitetsbygningen i Norge, Observatoriebygningen, skal gjenåpnes 21. november klokka 1300 etter omfattende restaureringsarbeider som er gjort mulig på grunn av midler fra Jahrestiftelsen. Det er Senter for Ibsen-studier som skal flytte inn i bygningen fra sitt tilhold i Nasjonabiblioteket like ved.

Bygningen skal også gi rom for museale formål knyttet til Observatoriebygningens historie. Den sto ferdig i 1833 og ble tegnet av arkitekt Christian Heinrich Grosch og var universitetsobservatorium i hundre år fram til 1934. Christopher Hansteen var observatoriets direktør de første tretti årene. Etter at denne aktiviteten ble avviklet, har bygningen gitt rom for Norsk polarinstitutt og Norsk musikksamling ved Universitetsbiblioteket i Oslo.

Ibsensenteret som nå skal ha sin aktivitet i størstedelen av bygningen, ble opprettet i 1992. Det er organisert under Det historisk-filosofiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Senterets oppgaver er å legge forholdene til rette for forskning og kunnskapsformidling om Henrik Ibsen og hans forfatterskap. Tilknyttet senteret er også et stort nasjonalt forskningsprosjekt - "Henrik Ibsens skrifter" - som tar sikte å lage og gi ut en ny historisk-kritisk og kommentert utgave av alle Henrik Ibsens skrifter, både trykte og utrykte.

Åpningsarrangementet vil inneholde presentasjoner av Observatoriebygningens historie og de formål den skal romme, står det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Emneord: Observatoriet
Publisert 20. nov. 2000 10:29 - Sist endret 10. des. 2008 15:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere