Hvor kommer ordene fra?

Den første norske etymologiske ordboka på bortimot hundre år, er kommet ut. Bak utgivelsen ligger nesten hundre års forskning og ti års grundig arbeid.

- Vi har vært kreative, ordboka bringer mange nye etymologier, forsikrer Harald Bjorvand (t.v.) og Fredrik Otto Lindemann.
Foto: Trine Nickelsen

Våre arveord heter det 1142 sider store verket som er signert Harald Bjorvand, professor i germansk filologi og Fredrik Otto Lindemann, professor i sammenliknende indoeuropeisk språkforskning ved UiO.

Etymologi er studiet av ordenes opprinnelse og av hvordan de har utviklet seg gjennom årtusener. Arveordene er de eldste ordene i språket vårt, som slektskapsordene bror, datter, far, mor, til forskjell fra låneord som sykkel og sjåfør. Våre arveord er et oppslagsverk som omfatter et utvalg av disse ordene som kan spores mange tusen år tilbake, til urspråket indoeuropeisk.

Det nyskrevne verket er den første etymologiske ordboka på nesten hundre år. I årene 1903-1906 utga professorene Hjalmar Falk og Alf Torp Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog. Siden har ingen våget å gi seg i kast med oppgaven på nytt. Men nå foreligger altså en ny, kritisk analyse av arveordenes etymologi.

Kastet gammelt slagg

Forfatterne har forlatt den knappe ordbokstilen og skrevet små og store essays - vitenskapelige avhandlinger - om hvert enkelt ord. Bjorvand og Lindemann har valgt å ta med ord det går an å si noe sikkert om, og har tatt avstand fra gamle, mer usikre teorier. Den nye ordboka er dermed fri for løse gjetninger og hårreisende teorier, som i noen grad preger Falks og Torps gamle ordbok.
- Vi har kastet ut en masse gammelt slagg. Det håper vi leserne vil legge merke til. Vi har dessuten vært kreative, boka bringer mange nye etymologier - det håper jeg også leserne vil merke seg, sa Harald Bjorvand under en presentasjon av boka i Niels Treschows hus i forrige uke, og la til at de to forfatterne har hatt et glimrende samarbeid.

HF er stolt!

- Hver av de 3000 artiklene i ordboka er nyskrevet med stor grundighet og kritisk sans. Dette verket er det beste eksempel på forskningsformidling og vil utvilsomt bli folkelesning og håndbok i de tusen hjem, sa dekan ved HF, Even Hovdhaugen. Hovdhaugen er som kjent også er professor i lingvistikk. - Jeg er imponert. Dere har gjort en fantastisk jobb. Fakultetet er stolt av dere.

Emneord: Forskning Av Trine Nickelsen
Publisert 29. nov. 2000 10:11 - Sist endret 10. des. 2008 15:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere