Møt stor svensk forfatter

Torgny Lindgren regnes som en forteller av Guds nåde. Nå kommer han til Blindern for å berette noen gode historier for oss.

Torgny Lindgren (f. 1938) regnes blant Sveriges aller største nålevende forfattere, og sammenliknes med Göran Tunström og Per Olov Enquist. Nylig ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Tirsdag 19. september kommer Torgny Lindgren til Blindern for å holde en gjesteforelesning. Han regnes som en stor forteller, han elsker skrøner og det er etter sigende en stor opplevelse å høre ham lese fra eget forfatterskap.

Torgny Lindgren debuterte i 1965 med Plåtsax, hjärtats instrument. Det store gjennombruddet kom i 1982 med romanen Ormens väg på hälleberget, som siden ble filmatisert av Bo Widerberg..

To av miljøene han ofte skildrer i sine bøker, er det bibelske og det vestbotniske. Lindgrens fortellinger er preget av menneskenærhet og overbærenhet med menneskers feiltrinn og skjøre styrke. Da forfatteren tidligere i år ble tildelt Selma Lagerlöfs litteraturpris, uttalte juryen at Lindgren gir "menneskene mytiske dimensjoner og han gjør mytiske skikkelser menneskelige".

Nylig forelå i norsk språkdrakt I Brokiga Blads vann (Gyldendal). Hans verk er oversatt til mer enn 20 ulike språk. Han har siden 1991 vært medlem av Svenska Akademien.

Dato: tirsdag 19. september
Tid: kl. 12.15-14.00
Sted: Sophus Bugges hus (HF), Auditorium 2

Av Trine Nickelsen
Publisert 18. sep. 2000 18:08 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere