Høyeksplosivt kjemikalium funnet på Tøyen

Politiet stengte av deler av Zoologisk museum på Tøyen, etter at det hadde blitt oppdaget flere flasker av det høyeksplosive kjemikaliet, pikrinsyre. - Det er trolig mer slikt farlig stoff lagret rundt omkring på området. Nå må noen ta ansvar for å få ryddet opp, sier Jan Sørlie, driftsleder på Tøyen.

Driftsleder Jan Sørlie i samtale med politiet etter at deler av Zoologisk museum er sperret av.
Foto: Ståle Skogstad

- Sju flasker pikrinsyre ble funnet i et lager på baksiden av museet, og én flaske i et skap i kjelleren, forteller Jan Sørlie. I kjelleren ligger museets verksteder og flere kontorer. Onsdag 13. september kom en patrulje fra Grønland politistasjon for å stenge av områdene hvor det farlige stoffet befinner seg. Jan Sørlie opplyser at syren vil bli hentet av en avdeling fra Forsvarets Distriktskommando Østlandet torsdag 14. september. Flaskene vil deretter bli fraktet til Forsvarets skytefelt på Hamar og sprengt i stykker. - Slikt som dette skal ikke forekomme, sier Sørlie. - Folk er ikke flinke nok til å rydde opp etter seg når det gjelder kjemikalier.

Pikrinsyre er et meget giftig stoff som detonerer ved oppvarming, og syren ble tidligere brukt blant annet som sprengstoff i granater. Tungmetallsalter av pikrinsyre er svært eksplosive. - Ved Zoologisk museum på Tøyen er pikrinsyren trolig blitt brukt som fargestoff, for eksempel for å farge fugleben gule, opplyser en av de Tøyen-ansatte som Uniforum snakket med under politibesøket.

Emneord: Tøyen Av Grethe Tidemann
Publisert 13. sep. 2000 15:43 - Sist endret 10. des. 2008 15:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere