Åpnet Oldemors hage på Tøyen

Oldemors hage åpnet i Botanisk hage på Tøyen i går ettermiddag. Her finnes lysthus, stakittgjerde og vannpost i tillegg til gamle hageplanter. Oldemors hage er en hage med gamle planter som er tilrettelagt for personer med demens, skriver Naturhistorisk museum i ei pressemelding.

OLDEMORS HAGE: Oldemors hage på Tøyen ble åpnet torsdag 12. juni. Hagen er tilrettelagt som en sansehage for personer med demens.
Foto: Ola Sæther

Plantene har vært delt, flyttet, byttet og gitt som gaver mellom folk og har dermed fått en historie. De gamle hageplantene står i fare for å forsvinne, nå tar vi vare på dem i Botanisk hage.

Planter med historie

Oldemors hage tar vare på og viser fram gamle hageplanter
fra Østlandsområdet. Samlingen inngår i en nasjonal satsning for å bevare gamle stauder, roser og andre prydplanter, som er en viktig del av den norske hagekulturarven.

Disse gamle plantene, som trofast har prydet hager, kirkegårder og parkanlegg i mer enn 50 år, er i ferd med å
forsvinne fordi de erstattes av plener og nyere planter, eller nedbygges av garasjer, andre bygg og veier. De gamle hageplantene er hardføre, og har egenskaper som mangler i de moderne sortene som selges i dag.

Hvis de ikke tas vare på, vil en stor del av det biologiske mangfoldet innen kulturplanter være borte for alltid. Det samme vil den rike kulturhistorien som er knyttet til disse gamle prydplantene.

Mange av plantene kommer også fra store personligheter, som Arne Garborg, Johan Bojer og Ninni Roll Anker.

Sansehage for demensrammede

Oldemors hage utgjør også et unikt tilbud til Oslos demensrammede og deres pårørende. Deler av anlegget er tilrettelagt som en sansehage nettopp for personer med demens.

Her kan gamle hageplanter sammen med kjente hageelementer stimulere sansene og fremkalle minner, og slik øke
evnen til å uttrykke seg både verbalt og følelsesmessig. Sansehagedelen er anlagt i samarbeid med GERIA - Oslo kommunes ressurssenter for demens/alderspsykiatri. Oldemors hage tar vare på plantearven i samarbeid med Norsk Genressurssenter, melder Naturhistorisk museum.

Emneord: Museene, Botanisk hage
Publisert 12. juni 2008 16:02 - Sist endret 10. des. 2008 14:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere