Risør Kammermusikkfest tok av på Blindern

Risør Kammermusikkfest ble lansert på Lunsj med kultur i Georg Sverdrups hus i dag. Det var stappende fullt. - Flotte lokaler! Folk stod på balkongen og hang ut som drueklaser, lo Leif Ove Andsnes etter konserten.

SPILTE DEBUSSY: Pianisten Leif Ove Andsnes spilte tre Debussy-preludier under lanseringen av Risør Kammermusikkfest på Blindern i dag.
Foto: Ola Sæther

Stemningen var euforisk da Risør Kammermusikkfest lanserte programmet sitt på Lunsj med kultur på Blindern i dag.

Etter en prangende åpning med en snerten bilhornfanfare av den ungarsk-jødiske komponisten Ligeti, presenterte bratsjisten Lars Andreas Tomter, pianisten Leif Ove Andsnes og trompetisten Tine Thing Helseth noen elleville smakebiter fra årets program.

Leif Ove Andsnes spilte tre Debussy-preludier, med poetisk klingende navn som "Den avbrutte serenade" og "Hva vestenvinden har sett". Lars Andreas Tomter fremførte et melankolsk stykke av Schumann. Tine Thing Helseth blåste ut en av satsene til Haydns trompetkonsert, akkompagnert av fem strykere, deriblant cellisten Audun Sandvik, som regnes som en av de kommende store norske cellister etter Truls Mørck.

Studentpass

Festivalsjef Turid Birkeland lanserte årets nyhet, et studentpass der studentene kan komme inn på alle konsertene for den nette sum av tusen kroner. Det betyr at hver av konsertene vil koste mindre enn en halvliter.

- Vi vil se mange unge folk på festivalen "Det lekende mennesket": Det er derfor godt å komme til Universitetet i Oslo, strålte Birkeland. Rett før musikerne entret scenen, fristet hun studentene med at de tre første som meldte seg hos henne etter konserten skulle få gratis studentpass.

Bare sekunder etter den siste applausen var studentpassene revet bort.

Psykologistudent Sasan Zarghooni strålte.

- Flaks! Jeg er kjempefornøyd, gliste Zarghooni, som spiller cello ved siden av studiene.

Bernhard Bornstein var like begeistret. Han studerer klassisk musikk.

- Det er helt klart at jeg skal ha med meg alle konsertene.

Svanhild Haugnes fra BI var klinkende klar.

- Jeg hadde ikke dratt om jeg måtte betale selv. Jeg tjener ikke så fett. Denne musikken rører meg. Spesielt var stykket til bratsjisten fantastisk.

Universitetsstyret

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe tok med seg hele universitetsstyret, dekanene og fakultetsledelsen på lanseringskonserten.

- Det er en fantastisk stor dag når vi får verdens fremste musikere til Georg Sverdrups hus. Dette er storstua ved Universitetet i Oslo. Man kan bli oppløftet av å være her. Thing Helseth og Andsnes er i verdenstoppen. Det skal også Universitetet i Oslo være. All hyllest til Lunsj med kultur og Grete Starheim, strålte Gunn-Elin Bjørneboe.

Stipendiat i fransk, Alexandra Edzard, hadde med datteren sin, Tora, på to år:

- Jeg elsker klassisk musikk og har hørt Tine Thing Helseth mange ganger. Hun er et utrolig talent på trompet, sa moren.

Risøruken

Kammermusikkfestivalen varer fra 24. til 29. juni.

Ligeti og Haydn er noen av de viktigste festivalkomponistene til årets kammermusikkfest med temaet: "Det lekende mennesket". Ligeti er leken, frekk og utfordrende. Haydn var en av de mest moderne komponistene i sin samtid. Han lanserte en rekke nye musikkformer, som sonater og strykerkomposisjoner.

- Vi ville ha en kontrast til fjorårets tema, Lengsel. Vi ønsket ikke noe usentimentalt, men noe antiseminentalt. Vi ville ha fremtidsbegeistring og lek og med mye humor i programmet, sier Lars Andreas Tomter.

Det betyr: Festivalen blir nesten kjemisk renset for musikk av Beethoven og Schønberg.

- De var ekstremt alvorsfylte. Vi tar tak i det rampete og uhøytidelige.

BILHORN: Disse tre musikerne spilte en fanfare for seks bilhorn under lanseringen på Blindern. (Foto:Ola Sæther)

Før hver konsert har de en egen åpning med et overraskende stykke, som et lirekassestykke en bilhornfanfare eller et verk for hundre metronomer.

Et av de store trekkplastrene blir en versjon av Stravinskijs "Våroffer for to flygler". Da skal Leif Ove Andsnes spille sammen den berømte canadiske pianisten Marc-Andrè Hamelin.

- "Vårofferet" er et av de mest berømte orkestreringene for symfoniorkester. Men versjonen for to flygler er enda mer futuristisk og uraktig, lover Leif Ove Andsnes.

Festivalsjef Turid Birkeland håper at den lekende stemningen vil sive ut fra konsertlokalene og ut i byen. Hun er strålende fornøyd med lanseringen på Blindern. Og har selv, for meget lenge siden, vært ved Universitetet i Oslo.

STUDENTPASS: Festivalsjef Turid Birkeland delte ut gratis studentpass til Risør Kammermusikkfest.(Foto: Ola Sæther)

- Jeg tror nok ikke at jeg skal utbrodere min akademiske karriere på Blindern. Sist jeg var her var i en fredsdemonstrasjon i 1981, ler hun.

Emneord: Universitetspolitikk, Kultur Av Yngve Vogt
Publisert 8. apr. 2008 15:33 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere