Fysikk er også for jenter!

Foajeen i Fysikkbygningen og hele trappa opp til Lille fysiske auditorium summer av jentestemmer. Det arrangeres nemlig jentedag for første gang på Fysisk institutt.

FYSIKKJENTER: Eva Berger (t.v.), Linn Fjellbo og Karoline Børresen fra Bjørkelangen vgs. var på jentedag ved Fysisk institutt.
Foto: Yngve Vogt

Linn Fjellbo, Karoline Børresen og Eva Berger er klassevenninner fra Bjørkelangen videregående skole i Aurskog-Høland, hvor de går i 2. gym.

- Hvorfor har dere kommet hit til jentedagen på Fysisk institutt?

- Det virker spennende. Vi vil gjerne vite mer om fysikk og hva de ellers har å si. Vi liker faget, sier de tre jentene, som går i samme fysikklasse. I klassen er hele 12 av 17 elever jenter. Og de er ikke de eneste jentene i klassen som er her i dag.

- Kan dere tenke dere å studere fysikk på universitetet etter videregående?

- Kanskje jeg vil studere fysikk her, ja, svarer Eva, som har lyst til å bli ingeniør. Linn og Karoline vet ennå ikke hva de vil studere, men begge kunne tenke seg å jobbe med data. Alle er enige om at Fysikkbygningen ser ut som et flott sted å begynne å studere.

60 jenter første gangen

- Dette er første gangen vi arrangerer jentedag på Fysisk institutt. Vi har 60 påmeldte jenter fra videregående skoler på besøk i dag, og det er tre ganger flere enn vi hadde håpet på. Dette har tydeligvis truffet et behov, forteller Hilde Lynnebakken på Fysisk institutt. Hun jobber blant annet med å rekruttere nye fysikkstudenter og er ansvarlig for jentedagen.

- Vi vil gjerne ha opp andelen jenter på fysikk. På det største studieprogrammet vårt, FAM, som har fysikk, astronomi og meteorologi, er andelen jenter nå 30 prosent, røper hun.


- Hvordan har dere informert om jentedagen?

- Vi har sendt informasjon til alle fysikklærere på videregående skoler i Oslo, Akershus og omegn. Og så delte vi ut løpesedler på Åpen dag på Blindern for en uke siden, sier Lynnebakken. De tre Bjørkelangen-jentene fikk også høre om jentedagen av fysikklæreren sin. De ser fram til å høre Knut Jørgen Røed Ødegaard snakke om astronomi, men også hva de andre har å fortelle om sine fag.

Morofysikk og stjernekikking

På dagens program står også besøk i laboratoriene og omvisning i Fysikkbygningen. Etter seks og en halv time med faglig informasjon blir de seksti håpefulle traktert med middag på Frederikke. Dagen avsluttes med "Morofysikk" med artige eksperimenter i Lille fysiske auditorium og spill i Blindernkjelleren. Så får man bare håpe at skylaget over Oslo sprekker opp før kvelden, slik at jentene får kikke på stjernene i instituttets stjernekikkert.

Emneord: Undervisning, Fysikk, Fakultetene Av Lars Hoff
Publisert 13. mars 2008 14:48 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere