– Fire universiteter er nok!

ForrigeInnhold Neste Uniforum nr. 10 2000


– Fire universiteter er nok i Norge. Vi har verken menneskelige eller økonomiske ressurser til å opprette flere universiteter her i landet.

Kaare R. Norum
- Det er spennende å studere ved UiO. Bruk de mulighetene vi gir dere! oppfordret rektor Kaare R. Norum de nye studentene.

Trine Nickelsen
Ståle Skogstad (foto)

Det sa rektor Kaare R. Norum i sin tale til UiOs nye studenter som var samlet til velkomstseremoni på Universitetsplassen tirsdag denne uka. Mjøs-utvalgets forslag om å åpne opp for å gjøre enkelte statlige høyskoler om til universiteter, ble altså klart avvist av rektoren ved landets største og eldste universitet.

– Dere skal lære å lære og skjønne at tiden ved universitetet bare er en periode i det som i vårt samfunn må bli en livslang læringsprosess, sa Norum, som ønsker seg gode studenter, motiverte og bevisste, og med gjennomføringsvilje.

– Den verdifulle ressurs som dere representerer, må videreutvikles, behandles godt, pleies bra, understreket Norum og kunne love studentene god undervisning i et verdifullt forskningsmiljø.

– Vi mener at livet på Universitetet i Oslo ikke bare skal bli et sted der man samler vekttall. Vi ønsker at institusjonen skal gi deg en ballast av kunnskap, kritisk refleksjon, sosiale og kulturelle opplevelser som til sammen utgjør en del av det vi med et noe gammeldags uttrykk kaller dannelsesprosessen.

Norum påpekte det nære forholdet mellom universitetet og Oslo by. – UiOs 33 000 studenter legger igjen 5.3 milliarder kroner i Oslo hvert år. Studentene er en økonomisk faktor av stor viktighet for Oslo. Studentene burde derfor kunne kreve mer av Oslo by. Bedre boliger, mindre byråkrati når nye studenthybler skal bygges, understreket Norum.

– Samarbeidet mellom Oslo kommune og Universitetet i Oslo kan bare bli enda bedre. Det sa ordfører Per Ditlev-Simonsen i sin tale. Det er første gang at byens ordfører deltar ved denne årvisse begivenheten. – For mange er det et stort problem å finne et sted å bo. Men dette er nå i ferd med å bli vesentlig bedre. Oslo kommune gjør noe. Fire tusen nye studentboliger vil stå ferdig i løpet av de neste årene, og det foregår en meget rask boligbygging i byen for øvrig, påpekte Ditlev-Simonsen, som for nøyaktig 50 år siden selv stod oppstilt på Universitetsplassen iført studenterlue.


ForrigeInnhold Neste Uniforum nr. 10 2000

Publisert 18. aug. 2000 10:27 - Sist endra 1. sep. 2014 14:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere