DEBATT: Tannlegedekanen som heller ville vært lege

Pål Barkvoll hevder at odontologi ved de nordiske helsefakultetene er rangert foran utdanningen i Oslo. Slik var det ikke for noen år siden. Kan det ha skjedd en forandring under Barkvolls 8 år i dekanstolen?

En bygning som huser Det odontologiske fakultet

FRYS: Flere ledende kliniske fagmiljøer ved fakultetet har fått frys av vitenskapelige stillinger ved naturlig avgang, og kan vanskelig opprettholde den forskningsaktiviteten de hadde, skriver tidligere dekan Pål Brodin og tidligere prodekan Bjørn Øgaard ved Det odontologiske fakultet (bildet). 

Foto: Ola Sæther

Tidligere dekan ved Det odontologiske fakultet Pål Barkvoll snakket med to tunger: Han gikk til valg to ganger med et valgløfte om at han skulle arbeide for at Det odontologiske fakultet skulle forbli et selvstendig fakultet. Så forteller han nå Uniforum (17.11.21) at han egentlig aldri har ment dette, men at han ikke ville bli valgt hvis han avslørte det han alltid har ment, nemlig at odontologi skal være en medisinsk spesialitet på lik linje med f. eks. Øre-nese-hals.

Denne modellen der odontologi bygger på full legeutdanning, kalles stomatologi-modellen. Den ble praktisert i Øst- og Mellom-Europa i det forrige århundret. Ulempen med denne modellen var at den ikke utdannet dyktige kliniske tannleger. I tillegg ble spesialistutdanningene innen odontologi på toppen av dette igjen, lidende. Den vest-europeiske- og amerikanske modellen for å utdanne tannleger på egne selvstendige institusjoner, ble derfor malen for «best practice» for tannlegeutdanning.

Pål Barkvoll hevder videre at odontologi ved de nordiske helsefakultetene er rangert foran utdanningen i Oslo. Slik var det ikke for noen år siden. Kan det ha skjedd en forandring under Barkvolls 8 år i dekanstolen? Kan det være mangel på faglig og forskningsstrategisk ledelse? Barkvoll valgte i denne perioden å styrke det administrative støtteapparatet rundt seg selv i stedet for å styrke fagene. Dette er en av årsakene til det enorme budsjettunderskuddet han etterlot seg. Flere ledende kliniske fagmiljøer ved fakultetet har fått frys av vitenskapelige stillinger ved naturlig avgang, og kan vanskelig opprettholde den forskningsaktiviteten de hadde (Uniforum, 27.10.21).

Det er beroligende at de fire involverte dekanene ikke vil støtte Barkvolls ønske om å gå tilbake i historien ved å undervise odontologi etter stomatologi-modellen (Uniforum, 28.10.21).

• Les alle innlegg om diskusjonen om et helsefakultet: 

DEBATT: Man lager ikke gode forskningsmiljøer ved tvangssammenslåing

DEBATT: Flott at debatt om helsefakultet skaper engasjement

DEBATT: Reagerer mot forslaget om helsefakultet: Oppsiktsvekkende

DEBATT: Tiden er moden for et helsefakultet på UiO

Emneord: Odontologi, Universitetspolitikk Av Pål Brodin og Bjørn Øgaard, tidligere dekan og prodekan ved Det odontologiske fakultet.
Publisert 19. nov. 2021 10:52 - Sist endra 19. nov. 2021 10:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere