UiO skjerper koronatiltakene

Det skal bli mer bruk av hjemmekontor der det er mulig og påbud om munnbind når det ikke er mulig å holde avstand. Disse tiltakene ble satt i verk i Oslo og omegn fra midnatt og gjelder også på Universitetet i Oslo. 

MER KORONAVASK: Universitetsdirektør Arne Benjaminsen har et viktig budskap til UiO.   – Enhetene må vurdere om det skal anbefales munnbind der det ikke er mulig å opprettholde tilstrekkelig avstand, sier han. Her vasker Arne Benjaminsen hendene med antibac helt i begynnelsen av pandemien i mars 2020. (Arkivfoto) 

Det var i går ettermiddag regjeringen kom med nye omfattende nasjonale tiltak etter at omikron-viruset var oppdaget hos flere personer både på Frogner i Oslo, i Ullensaker og i Øygarden kommune utenfor Bergen. Regjeringen åpnet for muligheten til å sette i verk lokale tiltak der det er flest smittetilfeller. 

Påbud om munnbind og mer bruk av hjemmekontor

Det fikk byrådsleder Raymond Johansen til å varsle lokale tiltak i Oslo fra etter midnatt i dag tidlig. Og det får også følger for Universitetet i Oslo.  
 
– Det blir påbud om munnbind når man ikke kan holde avstand, mer bruk av hjemmekontor der det er mulig og begrensninger i antall på arrangementer er blant de nye tiltakene, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen i en kunngjøring som er lagt ut på UiOs nettsider.  Han opplyser også at UiO har  gjenopprettet egne koronasider på uio.no/korona. Disse sidene har vært borte de siste ukene. 
 
Regjeringen og Oslo kommune har innført tiltak for berørte kommuner som gjelder fra midnatt mellom 2. og 3. desember 2021. Tiltakene skal vurderes på nytt om 14 dager.  
Arne Benjaminsen viser til at reglene for smittevern, karantene, testing, isolasjon, reise og så videre blir jevnlig oppdatert på helsenorge.no, og enhetene bes sjekke der ved spørsmål.    
 
– Oslo kommune ser på mulighetene for å dele ut selvtester. Dette er ikke avklart ennå, og vi kommer tilbake med mer informasjon, sier Arne Benjaminsen.  

– Kan jobbe hjemmefra halvparten av tiden

Han kommer også inn på hva de nye tiltakene betyr for bruk av hjemmekontor. 
 
– Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Eksempelvis kan ansatte jobbe hjemmefra halvparten av tiden, understreker han, men han peker på at det må skje på en korrekt måte. 
 
– Det er opp til den enkelte leder i dialog med den/de ansatte å vurdere tilstedeværelse og bruk av hjemmekontor i henhold til dette, sier han og viser til  UiOs retningslinjer for fjernarbeid.

Omikron-viruset gir skjerpede tiltak

I de kommunene som nå er hardest rammet av omikron-viruset, blir det nå  påbud om munnbind når det ikke er mulig å holde avstand for eksempel i butikker, på kjøpesenter, i kollektivtrafikk, i taxier og på serveringssteder. Folk må holde avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. De må også unngå klemming og håndhilsning. 
 
Samtidig blir voksne oppfordret til å vurdere om de kan redusere antall nærkontakter noe.  
– Enhetene må vurdere om det skal anbefales munnbind der det ikke er mulig å opprettholde tilstrekkelig avstand, er budskapet fra universitetsdirektør Arne Benjaminsen. 
  

– UiO har planlagt for usikker smittesituasjon

Universitetet i Oslo har allerede tatt forholdsregler når det gjelder eksamener og studier. 
– UiO har planlagt for en usikker smittesituasjon og har beholdt smitteverntiltak i eksamenslokalene i Silurveien. Kun halvparten av plassene i salene brukes, og det er minst en meter avstand mellom kandidatene under eksamen, opplyser Arne Benjaminsen. Han viser til at cirka 15 prosent av alle eksamener nå i høst er skoleeksamen med tilsyn, mens 85 prosent av alle eksamener er andre eksamensformer som hjemmeeksamen/mappe/semesteroppgaver og så videre.  
 
Som følge av smittesituasjonen og endringer i nasjonale og regionale råd og regler har Universitetsdirektøren besluttet å midlertidig tillate egenmelding ved fravær fra eksamen med fysisk oppmøte. Beslutningen er fattet med hjemmel i §4 i midlertidig tilleggsforskrift til studie- og eksamensforskriften, og gjelder til 01.02.2022.
 
– Studentene skal søke om gyldig fravær på vanlig måte ved bruk av nettskjema. For eksamener som krever fysisk oppmøte ved UiO vil det ikke være nødvendig å legge ved dokumentasjon på fraværet. Dette gjelder alle skoleeksamener i Silurveien, samt muntlige og skriftlige eksamener som krever fysisk frammøte på campus, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen.  Han viser til at det ligger oppdatert nettinformasjon på  https://www-adm.uio.no/studier/eksamen/sykdom-utsatt/index.html
 
Nettsidene om eksamen i Silurveien er også oppdatert i tråd med gjeldende smittevernsregler https://www.uio.no/studier/eksamen/silurveien/korona-eksamen.html

Juleavslutning i tråd med smittvernregler

De nasjonale reglene for de hardest rammede kommunene går ut på at det er 
antallsbegrensning på 600 med kohorter på 200 for innendørs arrangement uten faste tilviste plasser.   
 
– Enhetene må tilrettelegge for eventuelle arrangementer og juleavslutninger i tråd med smittevernreglene. Puber og kjellere må følge regelverk i Oslo kommune, er beskjeden fra universitetsdirektør Arne Benjaminsen. 
 
(Saken er oppdatert  klokken 12:27 med informasjon om nye regler for fysisk fravær fra eksamen og klokken 12:40 med opplysning om gjennoppretting av koronasider)
 
• Les mer om korona i Uniforum: 
Emneord: Koronavirus, Koronaviruset Av Martin Toft
Publisert 3. des. 2021 11:24 - Sist endra 6. des. 2021 09:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere