Regjeringen gir studenter unntak fra avstandskravet

Studenter trenger ikke lenger holde en meter avstand til hverandre på grunn av smittevern. Det har regjeringen bestemt i dag. 

Portrett av en mann som slår ut med hendene

MORSOMMERE: Regjeringen fjerner avstandskravet for studenter. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim tror det vil gi en morsommere og tryggere studiestart enn i fjor. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Studenter får unntak fra avstandskravet under undervisningen. Det skulle egentlig komme i trinn fire, men skjer nå etter råd fra Helsedirektoratet og FHI.

– Det betyr at studentene endelig kan møtes ansikt til ansikt i klasserom og sitte skulder ved skulder i forelesningssaler etter halvannet år med avstand. Vi har sponset fadderukene med 40 millioner kroner og tar regningen for hurtigtestene. Til sammen er jeg sikker på at dette gjør at det blir en langt morsommere og tryggere studiestart enn i fjor, sier Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Ph.d.-studenter slipper inn i Norge

En annen melding som må glede universitets- og høyskolesektoren, er lempingen av reiserestriksjonene. Fra midnatt, natt til søndag 15. august får personer med opptak til en ph.d-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet igjen. De må følge samme test- og karantenekrav som andre personer som kommer fra tredjeland, går det fram av pressemeldingen. 

– Jeg har stor forståelse for at innreisereglene har gjort det krevende for phd-studentene, for utdanningsinstitusjonene og for forskningen. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå gjør et unntak i innreisereglene for disse, sier Henrik Asheim i en epost til Uniforum.  Han mener det vil være til fordel for alle parter. 

–Dette er positivt både for den enkelte forsker som skal komme hit for å jobbe, men også for forskningsprosjektene som får tilgang til flere kloke hoder, synes han. Asheim forsvarer også de strenge reglene for innreise. 

– Årsaken til at vi har strenge innreiseregler er fordi vi har prioritert lettelser i smitteverntiltak her hjemme slik at vi alle sammen har kunnet leve friere, sier Henrik Asheim. 

Kunnskapsdepartementet påpeker at PhD-studentene må følge samme test- og karantenekrav som andre innreisende fra tredjeland. 

– Vi har ikke fullstendig oversikt over hvor mange det gjelder enda, men en uformell runde i sektoren foretatt av Universitets- og høyskolerådet viser at det er snakk om rundt 300 forskere, får Uniforum opplyst fra Kunnskapsdepartementet. 

(Oppdatert med sitater fra forsknings-og høyere utdanninsminister Henrik Asheim om ph.d.-studenter klokken 15:09)

 

 

 

 

 

Emneord: Studentforhold. Studentsaker, Undervisning, Koronavirus, Koronaviruset Av Martin Toft
Publisert 13. aug. 2021 13:46 - Sist endra 13. aug. 2021 15:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere