Nå er det bestemt: Utenlandske studenter får komme til Norge fra 1. august

Regjeringen har bestemt at studenter og elever fra utlandet får unntak fra innreiserestriksjonene fra 1. august.

Portrett av en mann i dress og slips

FÅR KOMME INN: Utenlandske studenter og skoleelever med studieplass får slippe inn i Norge fra 1. august. Men forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim forventer at lærestedene dekker egenandelen på karantenehotellene.

Det betyr at utenlandske studenter og elever med studieplass eller skoleplass ved en norsk utdanningsinstitusjon kan reise inn til Norge som planlagt. Dermed har regjeringen holdt løftet kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby kom med på regjeringens koronapressekonferanse den 18. juni, slik Uniforum også kunne melde.  "– Utanlandske studentar og skuleelevar med studieplass i Noreg skal vera trygg på at dei får koma inn til studiestart, altså før 1. august,", lova Guri Melby då. 

- Jeg ønsker studenter og elever fra utlandet velkommen i august. Det var viktig for oss å avklare dette nå, slik at studenter og elever kan begynne å planlegge ankomsten sin. Selv om vi nå åpner opp for at de kan komme i august, så må de fortsatt følge de reglene som gjelder for karantene og testing, sier forsknings- og høyere utdanningsminister  Henrik Asheim i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet. 

– Gledelig

Det har vært så å si umulig for utenlandske studenter og elever å reise inn i Norge siden regjeringen innførte strenge innreiserestriksjoner 29. januar 2021. Bedret smittesituasjon og at stadig flere er vaksinert, gjør det mulig å lette på innreiserestriksjonene.

– Det er gledelig at vi nå kan åpne for utenlandske studenter og elever, men vi er ikke i mål enda. Selv om det lettes på innreise, vil de fortsatt være underlagt de gjeldende reglene for testing, innreiseregistrering, karantene og eventuelt karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Forventer at universitetene og høyskolene dekker egenandelen for karantenehotell

De alminnelige reglene om innreisevisum og oppholdstillatelse i Norge gjelder fortsatt. Det betyr at studentene og elevene som får en studieplass eller skoleplass ved en norsk utdanningsinstitusjon må søke om oppholdstillatelse gjennom Utlendingsdirektoratet på vanlig måte, før de kan reise inn til Norge. De gjeldende innreisereglene som er innført som følge av pandemien, skal beskytte mot importsmitte og nye virusmutasjoner, og vil variere ut fra hvilket land man kommer til Norge fra.

Kunnskapsdepartementet forventer at universitetene og høyskolene dekker egenandelen til karantenehotell for de utenlandske studentene som kommer til Norge for første gang.

Endringene trer i kraft fra 1. august.

Emneord: Koronavirus, Koronaviruset, Studentforhold, Internasjonalisering Av Martin Toft
Publisert 2. juli 2021 10:05 - Sist endra 2. juli 2021 10:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere