Fotograferer det usynlige

Kulturhistorisk museum har 1,6 millioner gjenstander og fem fotografer. De er eksperter på å finne detaljer i museumsgjenstandene ved hjelp av kamera og lys - detaljer som er skjult for det blotte øyet.

FOREVIGER FORTIDEN: Fra v. Eirik I. Johnsen, Ellen Holte, Ann Christine Eek, Lars Groseth, Elisabeth Jansen Vogt og Mårten Teigen foran Historisk museum i Oslo.
Foto: Ola Sæther

- Vi har fem fotografer, ingen andre museer i Norge har så mange. Fotografene våre holder et meget høyt faglig nivå, og flere av dem er prisbelønte for sine bilder. Flere har også ambisjoner utenfor arbeidsstedet, og er med på prosjekter som får høy anerkjennelse, forteller Lars Groseth. Han er arkeolog og leder for Dokumentasjonsseksjonen ved Kulturhistorisk Museum (KHM).

Uniforum møter ham og fire av fotografene på museet en varm formiddag i begynnelsen av juni. Det var 27 grader inne tidlig på morgenen får vi høre i det vi entrer lokalene deres i Historisk museum i Frederiksgate 2 - og lufta er virkelig tung.

Eirik I. Johnsen har vært ved KHM siden 1976 og er veteranen blant fotografene. Svenske Ann Christine Eek kom hit i 1982, Ellen Holte i 1998 og Mårten Teigen i 2001. Britiske Lill-Ann Chepstow-Lusty, som kom i 1986, jobber 50 prosent og er ikke til stede i dag.

Jakter på detaljer

Fotoatelieret er fotoavdelingens hjerte. Her finner vi blant annet blitzanlegg, fotobord, refleksskjermer og en datamaskin.

- Refleksskjermer bruker vi for å kontrollere lyset. Slik kan vi bygge opp lyset for å få fram detaljer i gjenstandene best mulig, opplyser Eirik. Bildene legges deretter inn i UiOs store samlingsdatabase i tiff-format.

- Det blir svært detaljerte bilder. Vi får fram detaljer som ikke er synlige for det blotte øyet. Dette er viktig for dem som skal forske på gjenstandene, supplerer Mårten.

Fotografene produserer også bilder til de faste og skiftende utstillingene på KHM og til vitenskapelige publikasjoner. I tillegg dokumenterer de museumsgjenstandenes tilstand før de lånes ut.

Diplom til finnere

- Og så lager vi bilder til diplomer til folk som finner og leverer inn arkeologiske gjenstander. På diplomet sitt får finnerne et bilde av gjenstanden de fant, forteller Ann Christine. Hun viser fram bilder hun har tatt av sko og piler, som er blitt funnet der isbreene har begynt å trekke seg tilbake.

- Alt arbeidet her er ikke like inspirerende, det hører også med til jobben å skanne tegninger og diagrammer, legger hun til. Men på si har hun et fotoprosjekt om Albania, som hun brenner for. (Se hennes foto av trapperekkverket mellom 2. og 3. etasje i Historisk museum nederst.)

Maler med lys

Av og til kommer de seg også ut av KHMs lokaler og ut i felten. Eirik maler med lys i forbindelse med nattfotografering av helleristninger (jamfør bildet under).

- Jeg tar bilder av helleristningene med lang eksponeringstid, mens en annen går rundt med lykt og lyser opp bergflaten. Ved å ta nattbilder med lyssetting får vi fram langt flere detaljer enn det vi kan oppfatte med det blotte øyet i dagslys, forteller Eirik. Han har også vært ute og tatt bilder i forbindelse med Kaupang-utgravningene i Vestfold - i tillegg til å lage bildeillustrasjoner til Kaupang-publikasjonene.

I oldefars fotspor

Museumsfotografene skanner også gamle fotografier fra KHMs rikholdige arkiv i forbindelse med bestillinger. Slik blir bildene digitalisert og registrert i fotobasen for senere bruk.

- Det blir en finere gjengivelse digitalt enn på vanlig baryttpapir, forteller Mårten. Han er oldebarnet til Olav Væring, som fotograferte utgravingen av Osebergskipet. Værings bilder er en del av museets fotosamling. Mårten var selv på åstedet og tok bilder i forbindelse med utgravingen av Oseberg- og Gokstadgravene i Vestfold, da kistene ble åpnet i fjor sommer.

Ellen skriver på sin masteroppgave i kunsthistorie om et fotohistorisk tema. - Den handler om de billige, lavteknologiske plastkameraene og den særegne, abstrakte bildeestetikken teknologien medførte, forteller hun. (Hun har tatt bildet oppe til høyre av fiskekroken av ben, sannsynligvis fra Polynesia.)

Gay kids kommer

Lill-Ann er kjent for sine flotte og morsomme fotobøker, blant annet "Absolutt viking", som først var en utstilling i Vikingskipshuset og på et museum i Kanada. Nå er hun i gang med "Gay kids", med barndomsbilder av kjente homofile nordmenn. Bildene blir å beskue på Historisk museum i høst, før det blir bok. Lill-Ann har dessuten vært ansvarlig fotograf på den spennende utstillingen "Dødskult i antikken", som vil stå ut året. Den er også lagt ut på Internett. (Hun har tatt bildet i midten over av "Karons mynt" med hodeskallen.)

- Dette er en av de bedre nettutstillingene vi har hatt, synes Mårten, som også er fotografenes digitale koordinator.

Økern neste

Tross uhensiktsmessige lokaler, kunne ingen av fotografene tenke seg å jobbe noe annet sted enn KHM. Alle gleder seg til det nye magasinet på Økern står klart, for nå ligger museets magasiner spredd over hele byen. Innflyttingen har så smått startet.

- Det nye magasinet på Økern er en del av Statens prosjekt for å fornye museene, Revita, og det blir det mest moderne museumsmagasinet i Europa, forteller Lars.

Felles fotoportal

- Til høsten får vi en ny felles fotoportal på nettet for alle universitetsmuseene i Norge. Der blir det mulig å gjøre både søk på det enkelte museums samlinger og felles søk på alle museene. Det blir også et enkelt bestillings- og betalingssystem, avslører KHMs fotoarkivar Elisabeth Jansen Vogt.

Dokumentasjonsseksjonen har nettopp avsluttet et masseinnskanningsprosjekt, der store mengder av fotoarkivets bilder er blitt digitalisert og registrert i fotobasen.

- Det digitale arkivet vil gjøre det lettere å gjenfinne bilder. Vi har fått registrert 240 000 av totalt 600 000 bilder, forteller hun.


Kulturhistorisk museum
Kulturhistorisk museum (KHM) er en sammenslåing av Universitetets Oldsaksamling (etablert 1811), Myntkabinettet (etablert 1817) og Etnografisk museum (etablert 1857) og er en del av Universitet i Oslo. KHM dekker de åtte østlandsfylkene og Agder-fylkene og rommer den største arkeologiske samlingen i Norge fra forhistorien og middelalderen. Den innbefatter blant annet vikingskipene på Bygdøy, en betydelig kirkekunstsamling fra middelalderen, en antikksamling fra Middelhavslandene og et runearkiv. (Foto av runestein, Mårten Teigen)
KHM har 1,6 millioner gjenstander
- Oldsaksamlingen: 1,3 millioner norske oldsaker og gjenstander fra middelalderen
- Antikksamling: 3500 gjenstander fra Middelhavslandene
- Myntkabinettet: 250 000 mynter, pengesedler, ordener og medaljer
- Etnografisk samling: 48 000 etnografiske gjenstander
Emneord: Museene Av Lars Hoff
Publisert 23. juni 2008 14:44 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere