Kongoutstilling imponerte

- Det er sjeldent man får oppleve Kongo og Afrika på en så fin måte som på utstillingen i dag, sa UiO-rektor Geir Ellingsrud da han åpnet utstillingen Kongospor i Kulturhistorisk museum i går kveld. Også utviklingsminister Erik Solheim og den kongolesiske sykepleierstudenten Maguy Lola lovpriste det de så.

IMPONERTE: Både rektor Geir Ellingsrud og sykepleierstudent Maguy Lola fra Kongo ble imponerte over utstillingen Kongospor.
Foto: Yngve Vogt

- Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har et unikt materiale om Kongo som verken fins i Kongo eller i den tidligere kolonimakten Belgia. Det sa sosialantropolog Espen Wæhle, som både er Afrika-inspektør ved Etnografisk samling, Nationalmuseet i København og initiativtager til utstillingen.

Den handler om de menn og noen få kvinner som reiste til Kongo for å arbeide under regimet til Kong Leopold den II, fra 1895 til 1908. Den demokratiske republikken var kongens private eiendom og ble drevet som det. Lidelsene for lokalbefolkningen var enorme, straff, tortur og avkutting av hender som kvittering for brukte kuler. Naturressursene, i hovedsak elfenben og rågummi, ble utplyndret og videresolgt i Europa.

Blant annet har skandinaviske misjonærer tatt med seg hjem 10 000 håndskrevne sider av kongolesere som fikk beskjed om å skrive om sin egen kultur etter at de hadde lært å lese og skrive.

Det finnes fortsatt en del Kongo-materiale i privat eie etter etterkommerne av de mange hundre nordmenn som reiste ned til Kongo rundt århundreskiftet. På åpningen ba Espen Wæhle innstendig om at materialet blir tatt vare på.

- Kast aldri. Ta vare på alt, sa Wæhle.

Fin presentasjon av Kongo og Afrika

- Det er sjeldent man får oppleve Kongo og Afrika på en så fin måte som på utstillingen i dag, sa Geir Ellingsrud i åpningstalen på Kulturhistorisk museum i går kveld.

Den kongolesiske sykepleierstudenten fra Elverum, Maguy Lola, lovpriste utstillingen. Hun var tidligere journalist i Kongo og kommer fra Goma, den nordøstlige delen av landet.

- Mange nordmenn vet ikke mye om Kongos historie. Her lærer folk om Kongo og om forholdet Konge - Norge, sa Maguy Lola til Uniforum.

- Ondsinnet leder

Statsråd Erik Solheim lovpriste utstillingen og mente den var viktig for å minne nordmenn om et glemt land.

- Den belgiske koloniseringen av Kongo er en av de mest ondsinnete episodene vi har sett. Kongo var den eneste kolonien under okkupasjon av en konge. Kong Leopold fungerte bare som en storgodseier, besøkte aldri landet, men var bare interessert i fortjeneste. Under okkupasjonen ble ti millioner mennesker drept. Kong Leopold var en av verdenshistoriens mest ondsinnete ledere. Men kongen trodde nok at han siviliserte verden. Han kalte Kongo "Fristaten Kongo". Vi har parallell til vår tid. Det finnes fenomener i vår tid som blir like strengt bedømt i fremtiden som vi ser på kong Leopold i dag.

Kongoutstillingen viser mange historier om nordmenn som reiste ned til Kongo under den belgiske kolonitiden.

- Selv om de var med på et ondsinnet system, var mange av dem eventyrlystne med gode motiver. Det de har fortalt, er sentralt for vårt bilde av Kongo, sa Solheim.

- Afrika går fremover

- I dag lever vi i den utrolige villfarelse i Norge at Afrika er èn ting, Vi har en tendens til å ha et ensidig negativt bilde av Afrika. Det motsatte er tilfelle. Afrika går fremover, selv om det går for sakte. Det fins fortsatt AIDS, og barn dør av sult, men det er færre og mindre blodige kriger enn under den kalde krigen. Hiv-epidemien har nådd toppen, og flere barn går på skole i Afrika enn noen gang. Det er mer demokrati, helse og økonomisk vekst. Og selv et lutfattig land som Malawi har i dag åtte prosent årlig vekst, minnet statsråden de fremmøtte om.

Opp mot 2000 dansker, svensker, finner og nordmenn deltok i kolonialiseringen av Kongo. Utstillingen er en samproduksjon mellom Etnografisk museum i Stockholm, Nationalmuseet i København, Riksutstelningar i Stockholm, Kulturernas museum i Helsinki og Kulturhistorisk museum, UiO. Den skal stå fram til 18. november 2007.

Emneord: Museene, Afrika Av Yngve Vogt
Publisert 27. apr. 2007 11:49 - Sist endret 10. des. 2008 15:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere