To UiO-gauper får nytt liv i dyrepark

To av forsøksgaupene på Universitetet i Oslo får nytt hjem i Namsskogan dyrepark. De tre andre måtte avlives. - Vi er veldig glade for at disse to får leve videre. Vi er takknemlige for at Mattilsynet har gitt oss muligheten til å omplassere dem, sier Unni Bingen, prosjektleder ved Dyreavdelingen, til Aften.

GAUPER FLYTTES: Leder for Dyreavdelinga ved UiO, Morten Branndal viser fram en av gaupene. To av gaupene skal nå flyttes til Namsskogan dyrepark. (Arkivfoto)
Foto: Ola Sæther

De to som har fått nytt hjem, får snart 12 mål å boltre seg på, skriver Aften.

Da det ble vedtatt å ikke gi godkjenning til forsøksdyravdelingen på UiO, fryktet instituttlederen masseslakt av forsøksdyrene. Nå er det klart at kaninene, hønene og to av de fem gaupene berger livet. Gaupene flyttes til Namsskogan, mens kaninene og hønene har fått nye hjem på bondegårder, melder NRK Østlandssendingen med Aften som kilde.

De to gaupene, en mor på sju og en datter på ett år, berget livet på grunn av slektskap og kjønn. Namsskogan kunne nemlig bare ta imot hunngauper.

Fornøyd matmor

- Vi er veldig glade for at disse to får leve videre. Vi er takknemlige for at Mattilsynet har gitt oss muligheten til å omplassere dem, sier Unni Bingen, prosjektleder ved avdelingen, til Aften.

Også gaupenes nye matmor, dyreansvarlig ved Namsskogan dyrepark, Kristin Meitz Bru, er fornøyd.

- Jeg var på jakt etter gauper og hadde akkurat begynt å sondere markedet i Sverige da jeg kom over artikkelen i Aften. Da tok jeg umiddelbart kontakt med avdelingen på UiO, sier hun.

- Jeg tror gaupene vil passe svært godt i parken vår. Det vil nok bli en liten overgang for dem å leve på 12 mål og i naturlige omgivelser, men jeg tror de raskt vil venne seg til det, legger hun til.

Men tre gauper måtte altså likevel avlives.

- De kunne ikke omplasseres på grunn av risiko for innavl og på grunn av kjønnssammensetningen i flokken, sier Bingen.

Årsaken til at avdelingen på universitetet ble stengt, var at anlegget var i altfor dårlig teknisk stand. Lokalene var gamle og nedslitte, og forsøksdyr og ville dyr ble ikke holdt tilstrekkelig adskilt.

UiO skal nå ruste opp Dyreavdelingen, og den nye avdelingen står etter planen klar i november.

Emneord: Dyreavdelingen
Publisert 29. mars 2007 09:03 - Sist endret 10. des. 2008 15:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere