Blindern-ovasjon for Leif Ove Andsnes

Bravo! Befriende! La Scala-stemning! Superlativene stod i kø da den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes spilte Mozart sammen med Det Norske Kammerorkester på "Lunsj med kultur" i Georg Sverdrups hus fredag 16. mars.

ÅRETS HØYDEPUNKT: Den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes dirigerte og spilte Mozarts 20. klaverkonsert med Det Norske Kammerorkester i Universitetsbiblioteket på Blindern.
Foto: Ola Sæther

- Det var en spesiell opplevelse å spille her. Konsertlokalet er spesielt. Vi må derfor ta et ekstranummer, proklamerer Leif Ove Andsnes til dundrende applaus etter at han sammen med Det Norske Kammerorkester hadde spilt Mozarts 20. klaverkonsert på "Lunsj med kultur" i Universitetsbiblioteket på Blindern sist fredag.

Konserten ble arrangert for å friste flere studenter inn i den klassiske verden.

- Vi ønsker å nå frem til unge og intellektuelle mennesker. Da er en av måtene å spille på Blindern, forklarer konsertmester Terje Tønnesen i Det Norske Kammerorkester.

Konserten fristet! 500 til 600 studenter og ansatte valfartet til Georg Sverdrups hus. Folk ble stående like tett som på rockekonsert. De tre galleriene var fylt opp til randen.

La Scala!

- Reneste La Scala-stemning! Veldig morsomt, ler Pål Rydning.

- Befriende! Se på alle menneskene som står rundt og smiler. Halvparten er studenter. Mange studenter tror ikke de liker klassisk musikk. Men når de oppdager dette live, skifter de mening. Det Norske Kammerorkester er det beste i Norge til å formidle klassisk musikk til unge mennesker, stråler Gjøril Songvoll, lederen for den årlige operafestivalen i Oslo.

Primus motor for kammerorkesteret, Per Erik Kise Larsen, var fornøyd med Blindern-debuten.

- Vi er blitt beskyldt for å være en utdøende rase. Pressen sier at klassisk musikk bare er noe som gamlinger liker. Vi har derfor ikke annet valg enn å spille gratiskonserter. Vi vil vise frem for studentene at klassisk musikk er morsomt, utfordrende og noen ganger provoserende. Konserten i dag hadde en utrolig morsom ramme, påpeker Kise Larsen.

Kresne studenter

Fiolinisten Øyvind Bjorå, som til daglig er konsertmester i Operaen, syntes det var morsomt at det kom så mange mennesker.

- Dette var et kick. Vi måtte trenge oss gjennom folkemengden for å komme frem. Hvis studentene ikke likte musikken, er de meget kresne, mener Øyvind Bjorå.

Leif Ove Andsnes håper studentene fikk en fin opplevelse og at flere ble interessert i klassisk musikk.

- Da ser vi fruktene av arbeidet vårt. Mange mennesker har ikke tilgang på klassiske konserter i dag. Problemet er at det skorter på musikkundervisningen i Europa. Barn blir ikke glade i noe de ikke får kontakt med, beklager Leif Ove Andsnes.

Stærforvikling

Som ekstranummer fikk den fremmøtte skaren høre siste satsen av Mozarts 17. klaverkonsert.

- Mozart imiterte en stær som sang utenfor vinduet. Det er derfor spesielt mye fløyter i satsen, forklarer Leif Ove Andsnes den lydhøre forsamlingen.

Ornitolog og tidligere leder for Operaballet, Bjørn Einar Sakseid, er i fistel, men påpeker at stærhistorien til Leif Ove Andsnes ikke er helt etter boken.

- Stæren var ikke vill. Fuglen var i bur og Mozarts egen. Stæren er en god imitator. Så hvem som inspirerte hvem, er ikke godt å si. Da stæren døde, skrev Mozart et avskjedsdikt til stæren, ler Bjørn Einar Sakseid, som egentlig kom til Blindern bare for å ta en kopp kaffe på Universitetsbiblioteket.

Musikerne hadde bare en bekymring for konserten. Det var akustikken.

- Det er baderomsakustikk når salen er tom. Men akustikken blir tydeligere når det kommer folk. Det er likevel bedre å spille her enn i Konserthuset. Her kommer vi tettere på publikum. Jeg er ikke så begeistret for Konserthuset, røper konsertmester Terje Tønnesen.

Tok selv kontakt

Det Norske Kammerorkester tok selv kontakt med Universitetet i Oslo for å kunne presentere seg for studentene.

- Det Norske Kammerorkester er det kuleste orkesteret i Norge. De går nye veier for å få flere unge lyttere. "Lunsj med kultur" er en arena for å fange opp en slik begivenhet, sier en strålende fornøyd Grete Starheim, som på vegne av universitetet takket musikerne med universitetets kortholder til musikerne og universitetets Vivaldi-glass til Terje Tønnesen og Leif Ove Andsnes.

Emneord: Studentsaker, Kultur, Georg Sverdrups hus Av Yngve Vogt
Publisert 21. mars 2007 10:56 - Sist endret 10. des. 2008 14:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere