Norge og India skrev under forskningsavtale

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og den indiske forskningsministeren Kapil Sibal signerte i dag en bilateral forsknings- og teknologiavtale. Dette skjedde i Tromsø, som på tross av sitt relativt fjerne beliggenhet i forhold til India visste seg å være et naturlig møteplass for ministrene, skriver Tromsøflaket ved Universitetet i Tromsø.

INDISK BESØK: Kunnskapsminister Øystein Djupedal, den indiske forskningsministeren Kapil Sibal og rektor ved UiT Jarle Aarbakke. (Foto: Maja Sojtaric, Tromsøflaket)

- India er meget interessert i polar forskning og har blant annet en forskningsstasjon i Antarktis. Vi vil gjerne at vår avtale med Norge fører til at vi utveksler tjenester på polare områder, der norske forskere kan få benytte seg av våre fasiliteter på Antarktis mot at vi får benytte deres på Svalbard, sa forskningsministeren Kapil Sibal.

Den indiske ministeren håpet at denne avtalen kunne bli utnyttet til å skape større klarhet om hvilke konsekvenser klimaendringer kan få for vår planet. Han var også interessert i romforskningen som foregår på Svalbards EISCAT-stasjon, samt Universitetet i Tromsøs medisinske forskning i distriktene. Forskningsminister Sibal og hans delegasjon besøkte også Nasjonal senter for telemedisin.

Ønskes velkommen til Svalbard

- Vår avtale med indiske myndigheter er en rammeavtale som skal gjøre samarbeid mellom forskere lettere. Det er viktig for oss å ha en slik avtale med India som har det raskest voksende forskermiljøet i verden, sa kunnskapsministeren Øystein Djupedal.

Djupedal ønsker indere velkommen til Svalbard hvor ni andre nasjoner allerede er aktive i forskningsmiljøet. Han understreket også at det ved Universitetet i Tromsø er mange miljøer som den indiske delegasjonen spesifikt var interessert i.

Interesse for fiskevaksiner

I forbindelse med rammeavtalen er det satt av ressurser til forskning innenfor dyre- og fiskevaksiner. Foredraget om fiskevaksineforskningen til professor Jorunn Jørgensen var spesifikt etterspurt av den indiske delegasjonen.

Jørgensen er professor i fiskevirologi ved Norges Fiskreihøgskole, UiT. Hun har forsket på vaksiner for oppdrettsfisk, noe som har ført til en dramatisk nedgang i bruken av antibiotika i oppdrettsnæringen.

Selv om India er et stort land med økende økonomi og akademisk kompetanse, påpepkte Sibal at det er viktig for de store å samarbeide med de små.

- I dag har vi sett at ett av de minste universitetene også kan være det mektigste når det gjelder spesifikke forskningsområder som også kan være viktige for et stort land som India. Man lærer best ved å dele sin kunnskap med noen, og jeg håper at kunnskapsutvekslingen blir betydelig mellom våre land, sa Sibal.

Emneord: India, Forskningssamarbeid Av Maja Sojtaric
Publisert 14. nov. 2006 15:17 - Sist endret 10. des. 2008 15:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere