Innestengt på Blindern

Det tok tre kvarter før Ragnhild V. Nessheim fikk hjelp til å komme ut av emerituskontoret da nøkkellåsen sviktet. Biologistudent Emily Wabuyele opplevde situasjonen som dramatisk da døren til laboratoriet hvor hun befant seg ikke lot seg åpne under en brannalarm.

- Jeg var på vei for å hente meg en kaffekopp, da jeg oppdaget at døren var låst og ikke lot seg åpne, forteller Ragnhild V. Nessheim.
Foto: Ola Sæther

- Jeg hadde sittet en stund på kontoret og ville gå ut og hente meg en kaffekopp, da jeg oppdaget at døren var låst og ikke lot seg åpne, forteller Ragnhild Nessheim ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS).

Hun sendte umiddelbart en e-mail til Teknisk avdeling og fikk også varslet instituttkontoret gjennom en kollega som prøvde å komme seg inn fra utsiden.
- Jeg fikk høre at det ville ta få minutter før problemet var løst. Det tok imidlertid tre kvarter før døren igjen lot seg åpne, sier hun.

Døren til emerituskontoret har en nødlås, men Nessheim forteller at hun kviet seg for å knuse glasset foran låsen.
- Situasjonen var ikke så dramatisk, men hadde jeg hatt en viktig avtale eller et snev av klaustrofobi, ville jeg nok ikke ha nølt med å knuse glasset, sier hun.

I ettertid har hun fått vite at et stort antall dører i bygningen gikk i lås på dette tidspunktet.
- Burde ikke Teknisk avdeling straks ha sendt ut folk for å undersøke om noen var innelåst på noen av disse rommene? spør hun.
- Jeg skjønner at Teknisk avdeling iblant må utføre arbeider som påvirker kortsystemet, men hadde det ikke vært en idé å varsle brukerne på forhånd? legger hun til.

Innestengt under brannalarm

I Kristine Bonnevies hus opplevde biologistudent Emily Wabuyele at døren til laboratoriet hvor hun befant seg, ikke lot seg åpne verken fra innsiden eller utsiden da brannalarmen gikk. Først da brannalarmen sluttet var det mulig for henne å komme ut av rommet. Wabuyele var ikke klar over at det var mulig å åpne døren via en nødlås.
- Det husket ikke jeg heller, forteller førsteamanuensis Anne Krag Brysting, som stod på utsiden og forsøkte å skaffe hjelp.

- Det er et krav at alle dører som har kortlås, skal ha en nødlås. Ikke vær redd for å bruke den i slike situasjoner, oppfordrer driftstekniker Zoran Obrenovic ved vaktsentralen i Teknisk avdeling.
- Dørene skal åpne seg automatisk ved brannalarm, men vi kan aldri garantere at teknikken fungerer hundre prosent. En av grunnene til at vi har brannøvelser, er nettopp for å sjekke at dører åpner seg som de skal, sier han, og forsikrer at hendelsen i Kristine Bonnevies hus er fulgt opp både av vaktsentralen og av ledelsen i Teknisk avdeling.

Kontakt vaktsentralen via telefon eller heis

Driftssjef Astrid Ottesen i Teknisk avdeling sendte et par dager etter hendelsen på Det humanistiske fakultet ut en e-post hvor hun beklaget uleilighetene som har oppstått i forbindelse med utskiftning av låser etter flyttingen av personer og kontorer i sommer. På spørsmål om det ikke hadde vært en idé å informere brukerne på forhånd, svarer hun at hun dessverre ikke var klar over at det kunne oppstå tekniske problemer i forbindelse med dette arbeidet.

- Hvorfor tok det tre kvarter før Ragnhild Nessheim fikk hjelp?
- Jeg har ikke hørt om denne hendelsen, men så lang tid bør det absolutt ikke ta før noen får hjelp, svarer Ottesen, som lover å følge opp saken. Hun minner om at riktig framgangsmåte når man er innelåst, er å ringe vaktsentralen.
- Er du innestengt i en vestibyle uten telefon, kommer du i direkte kontakt med vaktsentralen ved å trykke på alarmknappen i en av heisene, påpeker hun.


Hva gjør du dersom du blir innelåst på Blindern?
Kontakt vaktsentralen på telefon 55007 (internt), 22855007 (eksternt) eller via alarmknappen i heisen.
Er situasjonen dramatisk, kan du også ringe universitetets nødnummer: 56666 (internt), 22856666 (eksternt).
Andre nødnummer: Brann: 110. Politi: 112. Ambulanse: 113.
Emneord: Arbeidsforhold Av Grethe Tidemann
Publisert 9. mars 2006 09:36 - Sist endret 10. des. 2008 15:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere