Gleder seg over at utenlandske forskere kan komme til UiO

Utenlandske forskere blir regnet som spesielt nødvendig arbeidskraft og kan søke om å komme inn i Norge fra onsdag 14. april. Det kunngjorde regjeringen tirsdag. 

En mann med paraply står på Universitetsplassen

VIKTIG: Rektor Svein Stølen mener det er viktig at det nå blir åpnet for at utenlandske forskere kan komme til Norge. – Dette betyr mye for mange forskerprosjekter, sier UiO-rektor Svein Stølen.  (Arkivfoto)

Foto: Martin Toft

Flere typer arbeidstakere kan være strengt nødvendig for videre drift i bedrifter og virksomheter. Eksempler på dette kan være bedriftsledere, forskere, profesjonelle idrettsutøvere, skuespillere og personell med spesialisert kompetanse innenfor servicenæringene. Behovene for denne typen personell gjelder på tvers av næringer og sektorer, står det i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet. 

De nasjonale anbefalingene for høyere utdanning: 

Mulig å være på campus med forsterkede smitteverntiltak. Tilgang til lesesaler og bibliotek. Større forelesninger og sammenkomster bør unngås, undervisning i mindre grupper kan gjennomføres. 

(Kilde: Kunnskapsdepartementet)

– Gledelig

En av dem som er glad for denne åpningen er rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. 

– Dette betyr mye for mange forskerprosjekter, og f.eks. også for norske forskere med ERC- prosjekter som har tilsatt internasjonale stipendiater eller postdocs, svarer han Uniforum i en epost. 

– Hva tror du er grunnen til at regjeringen nå definerer forskere som spesielt nødvendig arbeidskraft?

– Dette er alltid snakk om prioritering. Det har vært mye oppmerksomhet om dette i det siste, og vi har kanskje fått tydelig frem at dette er forskere som er temmelig stasjonære når de først har kommet inn i landet. Gledelig er det uansett, synes Svein Stølen. Han understreker også at UiO må avvente føringer fra Oslo kommune som blir kjent på en pressekonferanse klokken 11 i dag. 

I denne seneste utvidelsen av ordningen åpnes det for arbeidstakere som er strengt nødvendig for å hindre nært forestående stans i prosjekt eller virksomhet. Det vil si arbeidskraft som er nødvendig for å hindre midlertidig eller permanent opphør av ansettelsesforhold, produksjonsstans, tap eller mislighold av avtaler, konkurs eller avvikling av foretaket eller prosjekter.

– Vi håper at denne åpningen kan tilrettelegge for at man i flere bransjer kan unngå stans i virksomhet og pågående prosjekter, samtidig som åpningen er snever nok til å fortsatt ivareta målet om å holde smittetrykket i samfunnet på et lavt nivå, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i pressemeldingen. 
Utvidelsen er uavhengig av bransje eller sektor. Unntaksbestemmelsen og utvidelsen er ment å være snever, og vil tolkes strengt, understrekes det. 

Åpner mer for studentene

Det første trinnet av regjeringens gjenåpningsplan starter fra midnatt, natt til fredag 16. april. Da vil studenter flere steder få tilbud om fysisk undervisning samtidig som det flere lesesaler kan åpne. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er svært fornøyd. 

 – Det er veldig positivt at vi nå kan gi mange studenter er mer normal hverdag. Mange studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter kan nå være mer fysisk til stede ved undervisning og at lesesaler og bibliotek kan holde åpent med smitteverntiltak, sier statsråd Henrik Asheim.

Fysisk undervisning minst en gang i uken i områder uten høy smitte

Endringene betyr at regjeringen går tilbake til anbefalingen som gjaldt før 25. mars.

Alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås. Studenter i områder uten høy smitte bør få mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken når det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernveilederne.

Fortsatt strengere tiltak i kommuner på Østlandet

Dagens tiltak i de 20 kommunene i Viken som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, og kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo kommune, videreføres.

– Vi vet at det er svært krevende for studenter i kommuner med høyt smittetrykk med de strengeste smitteverntiltakene. Stengte lokaler gjør innspurten av studieåret utfordrende. Derfor har vi bedt FHI og Helsedirektoratet vurdere mulighetene for å myke opp reglene for tilgangen til lokaler også på de strengeste nivåene. Planen er å ta en avgjørelse om dette så raskt som mulig, sier Asheim. 

 

    Emneord: Koronavirus, Koronaviruset, Arbeidsforhold, Internasjonalisering Av Martin Toft
    Publisert 14. apr. 2021 00:20 - Sist endra 14. apr. 2021 00:20
    Legg til kommentar

    Logg inn for å kommentere

    Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
    Opprett ein WebID-brukar for å kommentere