Digitale forelesinger for alle studenter fram til 18. januar

All undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital frem til 18. januar. Det har regjeringen bestemt basert på råd fra helsemyndighetene. For alle ansatte gjelder reglene for den kommunen de bor i og smittevernreglene i arbeidslivet.

En mann med alvorlig mine sitter ved et bord

DIGITAL UNDERVISNING: Regjeringen og forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har bestemt at det skal være digital undervisning ved alle universiteter, høgskoler og fagskoler fram til 18. januar. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Det var nyttårhelga regjeringen kunngjorde denne beslutningen. Grunnen er at den vil hindre ytterligere smittespredning av koronaviruset ved at mange studenter samtidig  setter seg på fly, tog eller buss for å dra til universitetet, høgskolen eller fagskolen de går på. 

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Dette innebærer altså at det blir ingen fysisk undervisning ved studiestedene før 18. januar. Og ansatte må holde fram med å jobbe med hjemmekontor, dersom det er et påbud fra kommunen de bor i. 

Nye studenter og internasjonale studenter tas imot som planlagt

Ved Universitetet i Oslo blir alle nye studenter tatt imot som planlagt, mens all ordinær undervisning blir digital fram til 18. januar, opplyser UiO på sine nettsider.  Der går det fram at UiO forholder seg til føringene fra regjeringen på følgende måte:

Nye studenter på medisin, psykologi og rettsvitenskap tas imot som planlagt med digitale og noen fysiske oppmøter, slik det går fram av nettsiden Studiestart på UiO - Universitetet i Oslo.  Alle endringer blir oppdatert av hvert enkelt fakultet, melder UiO. 

Nye internasjonale studenter tas også imot som planlagt, ifølge den engelskspråklige nettsiden:  Start of studies – Spring 2021 - University of Oslo (uio.no)  Også her blir alle endringer oppdatert av hvert enkelt fakultet.

For alle andre studieprogrammer gjør fakultetene nødvendige endringer og informasjon oppdateres i studieprogram, Canvas og i Mine studier, melder UiO.  Det vises også til nettsiden Studiehverdag - Universitetet i Oslo (uio.no) . Alle biblioteker og lesesaler åpner etter planen 4. januar. Ordningen med hjemmekontor praktiseres som før jul, går det fram av informasjonen som er lagt ut på UiOs nettsider. 

Må følge opp studentene

I midten av desember sendte Kunnskapsdepartementet ut en rekke punkter med forventninger til fagskolene, høyskolene og universitetene for hvordan de skulle planlegge det kommende semesteret. Dette inkluderte også tydelige forventninger til oppfølging av studentene for å motvirke de negative psykososiale konsekvensene av pandemien.

– Vi har vært forberedt på at smittesituasjonen gjorde at alle måtte gå over til digital undervisning også dette semesteret. Vi nærmer oss ett helt år med mye tid alene på studenthybelen, karanteneperioder og lite sosial kontakt. Jeg vet det er vanskelig for mange, og min tydelige beskjed til alle rektorene er at de må følge opp studentene sine og lage alternative faglige møteplasser. Vi må alle sammen ta vare på hverandre, sier Asheim.

 
 
Emneord: Koronaviruset, Koronavirus, Undervisning, Arbeidsforhold Av Martin Toft
Publisert 3. jan. 2021 17:07 - Sist endra 3. jan. 2021 17:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere