27 UiO-ansatte evakuert etter soppangrep

Halvparten av de ansatte på personalseksjonen og økonomiseksjonen ved Det medisinske fakultet ble syke av dårlig inneklima på Søsterhjemmet på Ullevål universitetssykehus. En ble så alvorlig syk at hun må til en større undersøkelse. Nå er bygningen stengt.

HELSESKADELIG: - Vi merker at dette er et helseskadelig bygg. En av personalkonsulentene ble kronisk syk, sier Elisabeth Augdahl, verneombud for økonomiseksjonen ved Det medisinske fakultet.
Foto: Ola Sæther

Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo stengte kontorlokalene til personalseksjonen og økonomiseksjonen ved Det medisinske fakultet på onsdag. De holdt til i første og annen etasje i en av fløyene på Søsterhjemmet ved Ullevål universitetssykehus.
Inneluften var så dårlig at halvparten av de 27 ansatte fikk hodepine og problemer med slimhinnene. De ansatte frykter nå at huset er infisert med store mengder sopp.

- Dette er et av de mest graverende tilfellene jeg har sett. Det var ille. Jeg ble selv dårlig mens jeg var på befaring. Det verste er at Ullevål sykehus, som har ansvaret for bygget, har hatt lang tid til å løse problemet og at intet skjer før jeg hører om saken og stenger bygningen. Det er uforsvarlig, forteller Børing.

Personalseksjonen flyttet inn i bygningen i 2006. Økonomiseksjonen kom etter i 2007.

- Vi merker at dette er et helseskadelig bygg. En av personalkonsulentene ble kronisk syk. Hun ble dårligere og dårligere og fikk astma og luftveisproblemer. Det hadde hun aldri hatt før. Hun må trolig til en større undersøkelse. Vi frykter nå at hun ikke kommer tilbake på jobb, beklager Elisabeth Augdahl, verneombudet for økonomiseksjonen.

I april slo HMS-seksjonen ved Universitetet i Oslo fast at luftfuktigheten, CO2-konsentrasjonen og temperaturen var for høy. Så ble eiendomsavdelingen på Ullevål sykehus koblet inn.

- Under innflyttingen for to år siden hang det informasjonsplakater om soppsanering i en annen del av bygget. Sykehus mente det var feil ordlyd på skiltet. I en mail fikk vi derimot vite: "Det har vært konstatert muggsopp i så store mengder at det er helsefarlig", forteller Elisabeth Augdahl.

Hemmeligstemplet

For noen år siden gjennomførte eiendomsavdelingen ved Ullevål sykehus en soppanalyse av denne delen av bygget. Yrkeshygieniker Jan Hatlemark på Seksjon for HMS ved Universitetet i Oslo har gjentatte ganger purret på denne rapporten i sju måneder. Foreløpig uten hell.

- Det er vanskelig å si noe om alvorlighetsgraden fordi vi verken vet om mengdene og hvilke muggsopparter som er påvist. Vi vet heller ingen ting om hvor soppsaneringen er gjennomført, beklager Jan Hatlemark.

Hovedverneombudet lurer på om Ullevål sykehus har noe å skjule.

- Det foreligger med andre ord en rapport med informasjon som Universitetet i Oslo ikke har fått. Det tyder derfor mye på at Ullevål sykehus er erstatningsansvarlig for vår kollega som er blitt alvorlig, kronisk syk, advarer Elisabeth Augdahl.

Forvalter Egil Sverre Verven ved eiendomsavdelingen på Ullevål sykehus har ansvaret for Søsterhjemmet. Han påpeker at han tar stengningen svært seriøst. Likevel ser han ingen grunn til å offentliggjøre rapporten.

- Rapporten har intet å gjøre med fløyen der Universitetet i Oslo holder til. Den er bare til intern bruk i eiendomsavdelingen. Vi gir den ikke ut i øst og vest, sier Egil Sverre Verven.

Rapporten ble bestilt etter at en oppvaskmaskin hadde gått lekk og vann rant ned i kjelleren.

- Vi tok rapporten alvorlig. En god del rom var friske. Noen skulle det gjøres tiltak på. Vi har nå rehabilitert bygget.

Universitetet i Oslo overtok lokalene etter at eiendomsavdelingen ved Ullevål sykehus flyttet ut.

- Alle syntes det var greie lokaler. De merket ingenting og rister bare på hodet. Vi hører heller ingen klager fra dem som jobber i tredje etasje. De jobber der fortsatt.

Egil Sverre Verven har nå bedt om en ny omfattende analyse fra Mycoteam. Denne gang skal de undersøke alle de fire etasjene i fløyen der Universitetet i Oslo holder til. Og denne gangen får de ansatte kanskje innsyn i rapporten.

- Her må vi antakeligvis ha en runde med Universitetet i Oslo om hva rapporten sier, særlig om rapporten ikke har noe å peke på, slår Egil Sverre Verven fast. Han håper at rapporten vil være klar til jul.

Hovedverneombudet ved Ullevål sykehus, Ramona Braanen, sier at bygningen mangler ventilasjon og at det ikke er vedlikeholdt opp igjennom årene.

- Det er ikke usannsynlig at vann fra fjorårets fasadespyling har trengt inn i bygningskroppen og forårsaket fukt og sopp, mistenker Ramona Braanen.

Flyttefot

Det medisinske fakultet har nå funnet nye kontorer til alle de 27 ansatte.

- Noen av dem skal flytte til Veilaboratoriet. Andre skal til kontorer i Forskningsveien, Domus Medica, Rikshospitalet, Frederik Holsts hus og Stjerneblokken på Ullevål universitetssykehus, forteller underdirektør Mette Langballe ved Det medisinske fakultet.

Emneord: Universitetspolitikk, Arbeidsforhold Av Yngve Vogt
Publisert 26. nov. 2008 15:06 - Sist endret 10. des. 2008 14:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere