Osebergskipet kan flyttes under tvil

Osebergskipet kan flyttes med en begrenset sannsynlighet for brudd i skipet, dersom det får en omfattende understøttelse under transporten og håndteres innenfor definerte grenser og dersom det ikke oppstår en ulykke. Det er den foreløpige konklusjonen i en analyse som Det Norske Veritas har gjort på oppdrag fra Kulturhistorisk museum, UiO. Oppgaven er å kartlegge konsekvensene av en eventuell flytting av skipet til et nytt museum på Sørenga, like ved Bjørvika, skriver Kulturhistorisk museum i en pressemelding.

OSEBERGSKIPET: Det Norske Veritas konkluderer med at Osebergskipet kan flyttes under tvil. Det viser en foreløpig konklusjon fra en analyse selskapet har gjort.
Foto: Ståle Skogstad

Det Norske Veritas (DNV) har på oppdrag fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, gjennomført en styrkeanalyse av Osebergskipet. Dette er det skjøreste av de tre vikingskipene, og resultatene herfra ble derfor antatt å vise det verste tilfelle av de tre skipene. Osebergskipet ble etter utgravningen i 1904 satt sammen av over 2000 biter. Det er ennå ikke klart når resten av innholdet i rapporten blir offentliggjort.

- Tilstanden til skipet er bedre enn ventet, selv om treverket har en mye lavere styrke enn nytt treverk, sa prosjektleder Torfinn Hørte i Det Norske Veritas til Aftenposten 18. mars. - Men understøttelsen av skipet er i dag dårligere enn den bør være. I rapporten som nå er klar har vi ikke uttalt oss om de svakeste partiene som er limt, satt sammen av fliser og lignende, men har fokusert på det gode, bærende materialet i skipet, presiserte Hørte overfor avisen.

For øyeblikket gjennomføres det en samlet risikovurdering knyttet til spørsmålet om flytting av vikingskipsfunnene. Risikovurderingen omfatter både skipene og gjenstandene som er utstilt sammen med dem. Viktig er også sikkerhets- og bevaringsforholdene, forholdene for de besøkende, men også de muligheter som eventuelt kan skapes ved å sette vikingskipsfunnene inn i nye sammenhenger rent faglig og opplevelsesmessig i Sørenga ved Bjørvika. Alle tenkelige forhold skal vurderes og settes opp mot hverandre, både fordeler og ulemper.

Vikingskipene fra Tune, Gokstad og Oseberg med tilhørende rikt gravgods, alle fra 800-900-tallet, er Norges fremste kulturminner. De finnes i dag i Vikingskipshuset på Bygdøy, som er landets mest besøkte museum og en del av Kulturhistorisk museum. 80 år etter at første delen av utstillingene på Bygdøy ble åpnet, er besøkstallet der blitt 10-15 ganger høyere med over 100 000 besøkende i hver av månedene juli og august.

Kulturhistorisk museum ønsker å få belyst om en kan skape bedre forhold for besøkende og for gjenstandene i et nytt museum og om det er forsvarlig å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Sørenga ved Bjørvika før en konkluderer i denne saken, går det fram av pressemeldingen.

Emneord: Vikingskipshuset, Museene
Publisert 20. mars 2006 17:03 - Sist endret 10. des. 2008 15:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere