Odontologisk utstillingskontor

Det odontologiske fakultet har fornyet sin publikumsutstilling. Ved hjelp av tekst, bilder og gjenstander presenterer fakultetet tannlegekunstens historie i Norge fra gammel folkemedisin til moderne tannlegebehandling. - Det er slike utstillinger som dette vi ser for oss på hele universitetet, sier leder for Museum for universitets- og vitenskapshistorie, Bjørn Vidar Johansen.

UTSTILLING: I dag fyller utstillingen halvparten av nisjene i korridoren.
Foto: Ola Sæther

I nisjene i en av korridorene innenfor vestibylen i Odontologibygningen er en ny utstilling på plass. På én av de mange store plansjene kan du grøsse over smertefull og tidkrevende tannbehandling i gamle dager. I utstillingsmontre av glass kan du blant annet beundre tenger til tanntrekking og gebisser laget av hvalrosstenner, porselen og mennesketenner fra slagmarken ved Waterloo.

Instituttleder Edvard Berger Messelt ved Det odontologiske fakultet er initiativtakeren til utstillingen.
- Jeg fikk ideen da det for noen år siden ble snakk om å ruste opp sikkerheten rundt den gamle publikumsutstillingen i vestibylen. Vi har så mange fine gjenstander i magasinene. Hvorfor ikke benytte anledningen til å lage en utstilling med estetikk og kvalitet?

I dag fyller utstillingen halvparten av nisjene i korridoren, men Messelt håper fakultetsledelsen vil bevilge penger, slik at også de øvrige nisjene kan tas i bruk.

Idealistiske pensjonister

Gjenstandene tilhører den museale samlingen til Det odontologiske fakultet, en samling som ble etablert i forbindelse med stiftelsen av den første norske tannlegeforeningen i 1868 og senere overlatt til Statens Tandlægeinstitut. I 1996 ble Jarle Bragelien, pensjonert overtannlege, bedt om å overta ansvaret for samlingen. Sammen med seks andre pensjonister, gikk han i gang med å sortere, montere, registrere, fotografere og digitalisere samlingen som befinner seg i magasiner i kjelleren.
- Det er dette arbeidet som har lagt grunnlaget for den nye utstillingen, opplyser Messelt.

Han forteller at utstillingen skal suppleres med to monitorer som skal vise moderne tannkirurgi. På en av skjermene skal det også vises en film fra åpningen av Odontologibygningen i 1927 med kongen og kronprinsen til stede. Dessuten skal de to store brusautomatene i enden av korridoren fjernes. Her skal det i stedet monteres et tannlegeinteriør fra 1800-tallet.

Begeistret MUV-leder

Messelt forteller at utstillingsarkitekt Lars Nerli er ansvarlig for designet. Leder for Museum for universitets- og vitenskapshistorie, Bjørn Vidar Johansen, berømmer utstillingen for å være velplanlagt og veldesignet.
- Dette er en fantastisk flott utstilling. Den bringer historien ut til folket på en ypperlig måte og vil utvilsomt bidra til å styrke identitetsfølelsen hos ansatte og studenter. Det er slike utstillinger som dette vi ser for oss på hele universitetet, sier han begeistret.

Emneord: Odontologi, Utstillinger Av Grethe Tidemann
Publisert 7. feb. 2006 09:35 - Sist endret 10. des. 2008 15:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere