Djupedal krever skjerpet etisk bevissthet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) krever skjerpet etisk bevissthet blant forskere og utdanningsinstitusjoner. Avsløringen av forskerjukset om kreftbehandling betegner han som en vekker, melder ntb.

ETIKK, TAKK! - Etisk bevissthet må skjerpes både hos den enkelte forsker og på institusjonsnivå., mener kunnskapsmiinister Øystein Djupedal.
Foto: Ola Sæther

Med hele Norges universitets- og høyskoleledelse som tilhørere åpnet Djupedal den årlige kontaktkonferansen med rektorer og direktører fra nord til sør. Konferansen om høyere utdanning i endring har vært planlagt lenge, men Djupedal benyttet anledningen til å snakke om den høyst dagsaktuelle jukseskandalen.

- Etisk bevissthet må skjerpes både hos den enkelte forsker og på institusjonsnivå. Den foreliggende saken har blant annet gjort at vi stiller spørsmål om ansvaret som medforfatter tas tilstrekkelig alvorlig, sa kunnskapsministeren.

Faglig frihet

Han understreket at autonomi og faglig frihet er en viktig premiss for den rolle universiteter og høyskoler skal fylle.

- Men som forvaltere av kunnskap, og som eksperter som beveger seg på grensen til det ukjente, har både institusjonene og den enkelte forsker et stort ansvar for at forskningen skjer innenfor gode etiske rammer, sa kunnskapsministeren.

Han gjentok at det er all grunn til å tro at saken om fabrikkerte data fra en forsker ved Radiumhospitalet er en enkeltstående hendelse og at det ikke er grunn til bekymring for norsk forskning generelt.

- Saken er likevel en vekker. Sviktende tillit i én sammenheng kan forplante seg, sa Djupedal.

Regjeringen vil sette fart i et gammel forslag om et nasjonalt uredelighetsutvalg og samtidig lovfeste det eksisterende komitesystemet for forskningsetikk. Dette skal være på plass før sommeren, lovte kunnskapsministeren.

Emneord: Etikk, Medisin
Publisert 17. jan. 2006 13:15 - Sist endret 10. des. 2008 14:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere