Angrende forsker innrømmer mer fusk

Legen og forskeren Jon Sudbø legger kortene på bordet og opplyser via sin advokat at han har jukset med ytterligere to artikler i tillegg til bløffeartikkelen i The Lancet. Min klient uttrykker at han ønsker å være helt åpen og at han vil samarbeide både med granskningskommisjonen og sine arbeidsgivere, sier hans advokat Erling Lyngtveit til Aftenposten, ifølge ntb.

I MEDIEBILDET: Radiumhospitalet er i mediebildet etter avsløringen av forskningsjukset til kreftforskeren Jon Sudbø.
Foto: Ståle Skogstad

Han har opplyst både til dem og til meg, at det i tillegg til artikkelen i The Lancet, er to andre artikler hvor det også fremkommer opplysninger eller konklusjoner som det ikke er grunnlag for, sier høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit til Aftenposten, ifølge ntb.

Den ene artikkelen er publisert i The New England Journal of Medicine i april 2004, og den andre i Journal of Clinical Oncology fra mars 2005.
Lyngtveit hadde lørdag kveld en lang samtale med sin klient. Sudbø, som er sykmeldt og innlagt på sykehus, er svært lei seg.

- Sudbø forsikrer at ingen av de andre medforfatterne i noen av artiklene har visst noe om jukset.
Det er han alene og ingen andre som har gjort dette, sier Lyngtveit.

- Hvorfor har han jukset med data på denne måten?
- Det er vanskelig å svare på. Det er engasjement, iver, en glød for faget og et sterkt ønske om å være dyktig og å lykkes. Det ser ut til at han har startet med litt juks, og så har det tatt helt overhånd i den siste artikkelen i The Lancet. Det handler om heder og ære og det å lykkes, sier Lyngtveit til Aftenposten.

Før helga ble det også klart at Fylkeslegen i Oslo og Akershus kommer til å sette i gang en tilsynssak både mot Jon Sudbø og mot Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

(Kilder: NTB, Aftenposten, VG)

Emneord: Forskning, Etikk, Medisin
Publisert 23. jan. 2006 10:42 - Sist endret 10. des. 2008 14:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere