ARENA best i test

Forskningsrådets ARENA-program lokalisert til Universitetet i Oslo (UiO) får et særdeles godt skussmål som et spissmiljø i europeisk sammenheng av en nordisk komité som har evaluert norsk statsvitenskapelig forskning. Utvalget konstaterer også at universitetsmiljøene holder bra kvalitet. Evalueringen er gjort på oppdrag fra Norges forskningsråd.

Det svensk-danske evalueringsutvalget under ledelse av professor i statskunnskap ved Syddansk universitet i Odense, Mogens N. Pedersen, påpeker at statsvitenskapen i Norge lider under flere svakheter og står overfor krevende utfordringer, skriver Norges forskingsråd i ei pressemelding.

Forsømmer å publisere

Forskningen er preget av store kvalitetsforskjeller mellom de beste og de mindre gode fagmiljøene. Om man legger siteringer til grunn er norsk statsvitenskap, sett bort fra noen få publikasjoner, lite synlig i det internasjonale forskersamfunn. Norske statsvitere forsømmer å publisere på en vitenskapelig kvalitetsbevisst måte, og slik at forskningen blir synlig utenfor Norge.

Oppdragsforskningen får større betydning jo lengre man beveger seg vekk fra de tre eldste universitetene. - En ulempe ved denne sterke graden av anvendt orientering er en betraktelig risiko for manglende kontinuitet og fordypning, såvel som risikoen for å tape integritet i forhold til offentlige myndigheter og andre interessenter og brukere, sier Mogens N. Pedersen.

Generasjonsskifte

Samtidig står norske statsvitere foran et generasjonsskifte. Det åpner faget for flere kvinner, tror evalueringsutvalget, men føyer til at ikke alle forskningsmiljøene er oppmerksomme nok på dette ved rekruttering og tilrettelegging. Et annet særtrekk er at statsvitere flytter lite på seg, mobiliteten mellom miljøene er lav, og utenlandske forskere tiltrekkes ikke av norske miljøer.

Vil videreføre ARENA ved UiO

Utvalget slår allikevel fast at norsk statsvitenskap kan hevde seg på de fleste områder i forhold til de andre nordiske lands fagmiljøer. Faget har få internasjonale "stjerner", men norske statsvitere hevder seg klart innenfor forskning når det gjelder for eksempel valgforskning og forskning om EU og internasjonale regimer. Spesielt er ARENA-miljøet trukket frem som et eksempel på et spydspiss-miljø. I samarbeid med UiO og ARENA-miljøet vil Forskningsrådet bidra til at dette fremragende miljøet kan videreføres som en enhet ved UiO.

Emneord: Forskning, Forskningspolitikk
Publisert 25. okt. 2002 10:10 - Sist endret 10. des. 2008 14:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere