- Studentene må engasjere seg!

Joda, Kamil Azhar, student ved UiO og nyvalgt leder for Norsk Studentunion (NSU), kan gjerne snakke med Uniforum, bare det ikke blir for tidlig på dagen. Han er nemlig ingen morgenfugl. Helst vil han vite hva vi forventer, for det har visst alltid vært forventet noe av ham. Det er nemlig ikke det første vervet han går til.

- Det er maktpåliggende for NSU å få til en arbeidsmiljølov for studenter, sier nyvalgt NSU-leder Kamil Azhar.
Foto: Ståle Skogstad

I tillegg til å være leder for Pakistansk Studentsamfunn (PSS), er han med i fagutvalget for Midtøsten- og Nord-Afrikakunnskap ved Institutt for østeuropeiske og orientalske studier. Han har sittet i fagutvalget både for psykologi og statsvitenskap. Han har bakgrunn fra landsstyret i Norsk Studentunion og fra Studentparlamentet og har dessuten alltid vært med i elevrådet.

Rastløs

- Er det ditt brennende engasjement for studentpolitikk som har drevet deg?

Kamil Azhar smiler - Nei! Det er heller rastløshet, jeg kjeder meg om jeg ikke har ting som driver meg! Jeg er dessuten et svært sosialt menneske, som liker å få med meg folk. Så jeg har ingen store ideologiske visjoner om sosialisme og politikk.

Kamil Azhar virker avvæpnende og vennlig der han sitter foran oss i kantina i Georg Sverdrups hus. Selv om han ikke har store ideologiske visjoner, er han veldig klar når han blir spurt om hva han mener vil være de viktigste sakene for NSU framover.

- En stor utfordring er å øke studentenes deltakelse ved studentparlamentsvalgene. En annen utfordring er å skape et godt nettverk mellom lokallagene og NSU sentralt. Lite kontakt gir lite engasjement, sier han. En annen oppgave Azhar synes er viktig, er arbeidet med Kvalitetsreformen.

- Det er av stor betydning at man er blitt lovet en kvalitetsreform, og derfor ønsker vi at dette blir fulgt opp, så det virkelig blir en kvalitetsreform og ikke BARE en reform. Vi kommer til å jobbe for at institusjoner og myndigheter holder det de har lovet. Det er dessuten maktpåliggende for NSU å få til en arbeidsmiljølov for studenter. At studentene ikke har det, er direkte tåpelig, sier han.

Generalist

- Har du noen personlige kampsaker?

- Jeg er nok ikke en person som kommer til å markere meg gjennom en spesiell sak. Jeg er generalist. Men engasjement er uhyre viktig, sier han. Azhar kan ikke forstå hvorfor man ikke vil benytte den muligheten man har til å påvirke samfunnet rundt seg, og han ønsker større engasjement blant studentene. - Slik det er nå, studerer man og konsentrerer seg mest om de karakterene man får. Man tenker mest på seg selv, sier han, og det plager ham.

Lokallagene har betydning

- Det er en stor organisasjon du skal lede - NSU har 85.000 medlemmer. Hva vil du legge vekt på som leder?

- Kommunikasjon betyr mye, og det å lytte til hva som blir sagt og ta folk på alvor. Å være sosial er også en viktig lederegenskap. Man må dessuten trekke lokallagene inn i arbeidet. Det sitter mye kunnskap rundt om i miljøene, og dette må utnyttes. Som leder må man forstå at man ikke klarer noe alene, sier han.

Holdningene er alfa og omega

- Med tanke på at du er leder av Pakistansk Studentsamfunn (PSS), vil du være spesielt opptatt av situasjonen for studenter med innvandrerbakgrunn?

- Det er vel naturlig at dette berører meg, svarer Azhar, som selv er født i Norge, men har foreldre fra Pakistan.

- Høyere utdanning er viktig for alle, også for innvandrere, for å kalle dem det. Jeg arbeider i ungdomsklubb, og der ser jeg også rekkevidden av organisasjonsarbeid. Det har stor betydning for innvandrerungdom å få slik erfaring, mener han, og fortsetter: - Holdningene til menneskene som skal velge er alfa og omega. Det er ved å forstå betydningen av høyere utdanning at man motiveres til å ta høyere utdanning.

Azhar har sittet i en arbeidsgruppe som har sett nærmere på rekrutteringsproblematikken. - Det ble laget en god rapport etter vårt arbeid, forteller han. - Denne rapporten ligger ubrukt, og det er synd, for rapporten inneholdt mange gode argumenter. Jeg vil oppfordre UiO til å se på hva som kom fram der, sier han. Det forekommer ham at Høgskolen i Oslo har gjort mer ut av rapporten enn UiO, som han mener har glemt den.

- Lytt til studentene

Om et par måneder starter jobben for Kamil Azhar. Det blir mange detaljer å sette seg inn i.

- Selv om jeg er vant til å arbeide med studentpolitikk, er jeg Oslogutt og må sette meg inn i sakene til lokallagene, sier han. Mest av alt gleder han seg til å jobbe! Han fryder seg over muligheten til å lede en stor organisasjon som tenker framover.

- Hvis du skulle gi UiO ett godt råd før du tiltrer ditt nye lederverv, hva vil det være?

Kamil Azhar svarer umiddelbart: - Hva UiO bør gjøre? Jo, de bør høre mer på hva Studentparlamentet har å si. Det sitter utrolig mye kunnskap der, og det de sier er godt og gjennomtenkt. Bruk oss! oppfordrer Azhan, før han forsvinner ut av kantina og inn i biblioteket. Om ikke altfor lenge er det eksamen, og den vil han ha bak seg før han inntar sitt nye verv.

Emneord: Studentsaker, Studentforhold Av Bente Hennie Strandh
Publisert 18. apr. 2002 11:35 - Sist endret 10. des. 2008 15:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere