Humanioradagene for 20. gang

Fem meter lange bannere fra Storting til Slott forteller byens befolkning at Humanioradagene - de 20. i rekken - er i gang. I år skal det handle om familien.

- Programmet favner vidt og bredt, lover Sølvi Sogner. - Velkommen til Humanioradagene 2002!
Foto: Trine Nickelsen

Hva er det med familien? Slik lyder overskriften på arrangementet som går av stabelen fra 7.-10. mars. Regien har som vanlig Det historisk-filosofiske fakultet, UiO.

- Ja, hva er det så med familien?
- Å, det er så mye med familien. Men det aller viktigste, synes jeg, det er barna, sier Sølvi Sogner og smiler mildt. Professoren i historie har med sikker hånd ledet årets humaniorakomité og kan vise til et usedvanlig rikt og mangslungent program. Selv besitter hun stor faglig tyngde innen familiehistorie og har i løpet av en lang forskerkarriere særlig vært nysgjerrig på kvinners og barns kår gjennom historien.

Er mamma egentlig et menneske?

Familien - den viktigste samlivsform gjennom tidene og overalt i verden. Og det er mang slags familier det skal handle om under Humanioradagene: Den hellige familien, den tospråklige familien, den skeive familien, den viktorianske familien, storfamilien. For å nevne noen.

I programoversikten leser vi titler egnet til å pirre nysgjerrigheten: "Er mamma egentlig et menneske?", "Mysterium forsvunnet far", "Unge elskende og gamle gjerrige fedre", "Et dukkehjem for oss, et dukkehjem for deg" og "Fuck off pops, dear mama!" Gjennom tekster, bilder, teater, film og musikk formidles mange budskap om det store temaet - familien.

- Det er langt fra noe støvete og antikvarisk framstilling av familien vi presenterer, tvert imot: Her er mye nytt. Vi synes ikke det har vært riktig å spisse programmet til for mye, til det er temaet for mangfoldig. Vi har valgt å trekke noen lange linjer fra antikken og fram til i dag. Og vi har tegnet linjer på tvers - om nye typer familier og familieformer i ulike kulturer.

Familien i litteratur og film

Arrangementet åpner torsdag den 7. mars med fløytespill i Aulaen: "Satz og Scherzo (2001)" av Morten Christophersen urframføres. Fløytekvartetten Oslo Vind spiller. Forfatter Linn Ullmann kommer også og vil søke inn i det moderne liv under overskriften "Den gode viljen".

- Vi spurte æresdoktor Jan Erik Vold om han ville bidra med noe på temaet mor, far og barn under åpningen. Han tente på ideen! Sammen med tre musikere framfører han nyskrevet poesi.

- Og lørdag blir det debatt. Et av spørsmålene lyder: Ble det egentlig barnets århundre? I panelet sitter blant andre barneombud Trond Waage. Et annet spørsmål lyder: Hva slags familier? Her er det familien i samtidslitteraturen som skal diskuteres med forfatterne Hanne Ørstavik, Nikolaj Frobenius og Gerd Brantenberg. På Cinemateket vises "familiefilmer", blant andre Gudfaren, Francis Ford Coppolas mesterverk fra 1972 om menneskene, familien, samholdet og maktkampen rundt familien til Vito Corleone.

Fram med stortromma

- Ja, vi slår litt ekstra på stortromma i år. Det er jo jubileum, vet du. Vi har sendt søknader om økonomisk støtte til Fritt ord, Barne- og familiedepartementet og universitetet sentralt - og har fått ja på dem alle. Litt ekstra morsomt er det at vi har fått laget fem meter lange bannere som vi har fått lov til å henge opp på 24 flaggstenger langs byens paradegate. Jeg synes det er viktig å forsøke å konsentrere arrangementet i byens sentrum, der vi kan nå flest mennesker, sier Sogner.

Arrangementene foregår, foruten i UiOs egne lokaler i sentrum, i Nasjonalgalleriet, Historisk museum, Oslo Bymuseum, Cinemateket, Olaf Norlis bokhandel, Riksarkivet og Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Og det er gratis adgang til alle foredrag.

Sogner understreker at det er mange som legger mye entusiasme og store idealer inn i å lage et godt arrangement.
- Vi gjør dette av egen glede. Og jeg skal si folk har vært begeistret for å bidra. Det er faktisk utrolig mange som driver med forskning på noe som har med familien å gjøre. I så måte kunne vi ha laget et mye større program!

Emneord: Humanioradagene Av Trine Nickelsen
Publisert 7. mars 2002 10:36 - Sist endret 10. des. 2008 15:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere