DEBATT: Garderobedebatt svekker universitetsdemokratiet

Jeg ser ingen grunn til at debattene om sentrale temaer i universitetspolitikken skal føres som om vi befant oss i henholdsvis herre- og damegarderoben.

GOD IDÉ: Todelt ledelse en god idé fordi det er den beste måten å ivareta og styrke de akademiske verdiene i ledelsen av universitetet, skriver styrekandidat Helge Jordheim etter å ha blitt utfordret av Jan Helge Solbakk.

Foto: Ola Gamst Sæther

Styrekandidat for de vitenskapelig ansatte Jan Helge Solbakk har i et innlegg i Uniforum oppfordret meg til å tone flagg i spørsmålet «Er todelt ledelse på høyere nivå en god eller dårlig idé, og hvorfor?». Det gjør jeg gjerne.

Kort sagt, er todelt ledelse en god idé fordi det er den beste måten å ivareta og styrke de akademiske verdiene i ledelsen av universitetet på: akademisk frihet, institusjonell autonomi, høyest mulig kvalitet i forskning, undervisning og innovasjon, utfra gitte ressurser. 

Samtidig vil jeg gjerne sende spørsmålet videre til de kvinnelige styrekandidatene, Mariel Aguilar-Støen, Ingrid Lossius Falkum og Helene Amundsen Nissen-Lie. Solbakks oppfordring til meg kom i et svar til den andre mannlige styrekandidaten, Finn-Eirik Johansen, som igjen formulerte sin posisjon i en kommentar til et svært lesverdig avskjedsbrev fra avtroppende styremedlem Olav Gjelsvik, også en mann.

Jeg er klar over at de to styreplassene for vitenskapelig ansatte i universitetsstyret er fordelt etter kjønn. Men jeg ser ingen grunn til at debattene om sentrale temaer i universitetspolitikken skal føres som om vi befant oss i henholdsvis herre- og damegarderoben. Det svekker universitetsdemokratiet som vi alle er her for å forsvare. 

Godt valg!
 

Emneord: Universitetsstyrevalget 2021 Av professor Helge Jordheim, kandidat til UiO-styret
Publisert 31. mai 2021 09:45 - Sist endra 18. juni 2021 11:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere