Skuffet over revidert nasjonalbudsjett

Det er lite å glede seg over for dem som hadde håpet på mer penger til høyere utdanning og forskning i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Både Bjarne Hodne i Forskerforbundet og  Anne Karine Nymoen i Norsk studentorganisasjon uttrykker skuffelse etter at innholdet i revidert budsjett ble gjort kjent i dag.  

HÅPER: – Vi håper fortsatt at regjeringen vil satse på studenter og høyere utdanning i budsjettet til høsten, sier Anne Karine Nymoen, leder for Norsk studentorganisasjon.

Foto: Norsk Studentunion

Den største investeringen på Kunnskapsdepartementets reviderte budsjettforslag er en bevilgning på 60 millioner kroner til en undersjøisk, fiberoptisk kabel mellom Ny-Ålesund og Longeyarbyen på Svalbard. Regjeringen foreslår  også en bevilgningsøkning på 2 millioner kroner til Holocaustsenteret. Ellers er det ingen store nyheter for høyere utdanning og forskning. Interesseorganisasjonene er kritiske i sine kommentarer.

Regjeringen tar ingen grep for å håndtere rekordveksten i søkertallene til høyere utdanning, mener Forskerforbundet.

– Forventet flere tusen nye studieplasser

I 2009 bevilget regjeringen penger til 3000 nye studieplasser i revidert og søkertallene i 2009 og i 2010 er det høyeste søkertallet siden midten av 1990-tallet.

– Forskerforbundet hadde derfor forventet at Regjeringen i revidert ville komme med forslag om flere tusen nye studieplasser, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet.

– Men i stedet har de ikke foreslått en eneste ny studieplass. Regjeringen fjerner seg med dette fra lik rett til utdanning, sier Hodne.

– Ikke samsvar

– Det er ikke samsvar mellom de planer Regjeringen har fått vedtatt i Stortinget gjennom ”Utdanningslinjen”, og den faktiske politikken de fører. Vi etterlyser flere fulltidsfinansierte studieplasser og en plan fra Regjeringen for hvordan universitetene og høgskolene skal imøtekomme yngrebølgen, sier Hodne.

Forskerforbundet etterlyser også en plan for å imøtekomme en vekst på over 30 000 nye studieplasser som regjeringen la til grunn i sin stortingsmelding.

– Håper på høstens statsbudsjett

Heller ikke Norsk studentorganisasjon hopper i taket over innholdet i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

– Vi er ikke overrasket, spesielt når vi ikke fikk noen økning i antall studiesøkende sammenlignet med i fjor, men vi håper fortsatt at regjeringen vil satse på studenter og høyere utdanning i budsjettet til høsten, sier Anne Karine Nymoen, leder for Norsk studentorganisasjon.

Norsk studentorganisasjon har spilt inn sine krav til statsbudsjettet for 2011, som legges frem i oktober. 11 måneders studiestøtte, bedre utdanningskvalitet og minst 1000 studentboliger er studentenes hovedkrav.

– Med en ventet studentvekst de nærmeste årene og med de utfordringene vi har med frafall i høyere utdanning, så forventer vi en satsing på utdanningskvalitet i høstens statsbudsjett. Spesielt viktig blir det å sikre midler til veiledning, praksis og kompetanseheving av vitenskapelig ansatte, sier Nymoen.
 

Emneord: Universitetspolitikk, Økonomi, Studentforhold, Forskningspolitikk Av Martin Toft
Publisert 11. mai 2010 11:41 - Sist endret 12. mai 2010 09:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere