110 000 nye elektroniske bøker innkjøpt

– Dette vil jeg kalle et elektronisk bokras, smiler bibliotekdirektør Bente Andreassen som nå gir brukerne av Universitetsbiblioteket i Oslo  tilgang til et stort antall elektroniske bøker. I  høst hadde biblioteket en samling på 40 000 e-bøker. Nå er  tallet 150 000, går det fram av ei pressemelding.

LESEBRETT: – Biblioteket vil fortsette å tilby utlån av lesebrett slik at  studenter og forskere kan utforske ulik teknologi uten å måtte gå til innkjøp av det som lanseres som ”siste skrik”.,lover bibliotekdirektør Bente Andreassen.  

Foto: Ola Sæther

Dette er resultatet av store innkjøp av relevant  utenlandsk litteratur til bruk i forskning og studier. Ansatte og  studenter kan søke disse bøkene opp fra alle universitetets maskiner, og  de kan lese eller laste ned bøkene hjemmefra.

Andreassen fremholder at UBO gjennom denne satsingen ønsker å kommer lenger i ambisjonen om at en stor del av pensum i mange fag vil finnes i  elektronisk form. Dette har også en miljømessig side. 

– Dersom vi lykkes med å kunne tilby større deler av pensum på  elektronisk lesebrett eller PC, vil papirbruken kunne gå ned, Vi vet at  printerne går varme på enkelte institutter, forteller hun.

Det er inngått avtaler som gjør at bøker og kapitler av bøker kan lastes  ned på lesebrett eller dataskjerm, sier Andreassen som innrømmer at det  optimale lesebrettet for denne type nedlastninger foreløpig ikke finnes  på markedet.

– Biblioteket vil fortsette å tilby utlån av lesebrett slik at  studenter og forskere kan utforske ulik teknologi uten å måtte gå til innkjøp av det som lanseres som ”siste skrik”.

Den kraftige økningen i antall elektroniske bøker forsterker biblioteket som en døgnåpen institusjon, mener bibliotekdirektøren. Hun er stolt av  at digitaliseringen av bibliotekstjenestene nå gir studenter og ansatte større fleksibilitet i bruken av UBOs litteratur og tjenester.

– Det har skjedd en fantastisk utvikling de seneste årene når det  gjelder tilgang til forskningslitteratur. Vi er overbevist om at vi med  dette bidrar til en mer effektiv forskning og til at Universitetet i  Oslo kan realisere sine ambisiøse mål, både innen forskning og undervisning, sier Andreassen.

Emneord: Universitetsbiblioteket
Publisert 22. jan. 2010 16:23 - Sist endret 22. jan. 2010 16:41

Dersom det nå er 150 000 ulike elektroniske bøker tilgjengelig, er det imponerende. Om det ikke er ulike bøker, men et samlet antall eksemplarer, er det kanskje likevel et stort antall.

Uansett burde det være mulig å se en liste over disse bøkene. En slik liste kan sikkert sorteres og presenteres på mange måter, men selv en enkel liste, f.eks. sortert på forfatternavn kunne være nyttig. Finnes noe slikt?

steinarm@uio.no - 26. jan. 2010 13:41

 

Hei,

Dette er snakk om enkelttitler men det er ikke laget en egen liste. Vi anbefaler å slå opp i bibliotekkatalogen Bibsys via bibliotekets side  www.ub.uio.no . Det er en egen fane for e-bøker og du kan gjerne bruke valget "avansert søk" for å lettere se søkemulighetene.

Det store tilfanget av nye e-bøker kommer ellers fra Early English Books Online: eebo.chadwyck.com/home og Springer springerlink.metapress.com/books/. Det er mulig å søke også direkte fra deres sider og komme inn i bøkene hvis du sitter ved en UiO-maskin. Lykke til og ta gjerne kontakt med ditt lokale bibliotek om du har problemer. Vi er veldig interessert i hvordan brukere kan gjøre seg nytte av dette tilbudet!

Hilsen Live Rasmussen, Universitetsbiblioteket

Live Rasmussen - 27. jan. 2010 14:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere