Fossilet Ida på direkten

Jørn Hurum har lyktes i sin målsetting om å nå ut til hele verden, konstaterte forskningsminister Tora Aasland. Aldri tidligere har så mange medier vært representert på en pressekonferanse på Naturhistorisk museum.

IDA ER KOMMET HJEM: Pressekonferansen fredag 29. mai var første gang fossilet Ida ble vist fram for publikum på norsk jord.

Foto: Ola Sæther

Tidlig om morgenen fredag 29. mai ankom Ida Tøyen i en trekasse, og allerede da var de første journalistene på plass for å intervjue Jørn Hurum. Et femtitalls journalister og fotografer overvar pressekonferansen i forbindelse med Idas hjemkomst noe timer senere. Denne ble overført på direkten i flere sentrale medier, deriblant  NRK, TV2 og på VGs nettsider.

Større enn Alexander Rybak

– Det er ikke hver dag UiO kan by på en verdenssensasjon. Vi er stolte over å ha en stjerneforsker i vår midte, erklærte universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe i sin tale under pressekonferansen.

Bjørneboe roste Jørn Hurum for å ha lyktes i å rette verdens oppmerksomhet mot fossilet og karakteriserte Ida som større Norgesreklame enn Alexander Rybak.
 

Banebrytende forskning

— Jørn Hurum har lyktes i sin målsetting om å nå ut til hele verden, konstaterte forskningsminister Tora Aasland i sin tale. Hun beskrev Hurums arbeid som et eksempel på en kombinasjon av banebrytende forskning og god formidling. Hun roste også Hurum for hans innsats for å øke interessen for naturfag.

Jørn Hurum hevdet i sin tale at Anthony Geffen, produsenten av filmen om Ida, er den som har æren for den vellykkede formidlingen.
Han benyttet også anledningen til å takke daværende museumsdirektør Elen Roaldseth for at hun trodde på prosjektet og gjorde kjøpet mulig.
 

Ikke alle kan bli en Beckham

Dagbladet ønsket å få vite om det er slik Jørn Hurum har uttalt i New York Times, at forskere må opptre som pop- og idrettsstjerner.

Hurum fortalte at sitatet i New york Times var tatt ut av sammenhengen. Det Hurum først og fremst hadde snakket om i intervjuet var at forskere har mye å lære blant annet av idrett- og popstjerner når det gjelder å nå de unge. Han viste til at mange barn drømmer om å bli fotballstjerner og påpekte at få kan bli fotballstjerner, men mange flere kan bli forskere. 

- Hvordan reagerer du på faglig kritikk? spurte Aftenposten. 

Hurum svarte at faglig kritikk er kjempebra fordi det fører til at man spisser sine argumenter. 

- Men å kalle dette dårlig forskning, er et slag under beltestedet, la han til, og viste blant annet til at det står fem andre anerkjente forskere bak forskningsresultatene som er blitt presentert.  

Av Grethe Tidemann
Publisert 29. mai 2009 15:50 - Sist endret 29. mai 2009 19:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere