Uønsket i Kina

UiO-forskeren Harald Bøckman har nok en gang fått avslag på søknaden om visum til Kina. Nå ber han om at dette blir tatt opp på politisk hold med de kinesiske myndighetene.

NEKTES VISUM: Forsker Harald Bøckman ved Senter for utvikling og miljø nektes nok en gang visum til Kina.

Foto: Lars Hoff

Kinaforsker Harald Bøckman har altså for andre gang på fem måneder blitt nektet visum til Kina. Rektor Geir Ellingsrud forstår heller ikke hvorfor Kina nekter Bøckman visum.
– Hvis det er på grunn av Harald Bøckmans vitenskapelige aktiviteter eller meninger at han ikke får visum til Kina, synes jeg dette er svært vanskelig, sier rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo til Uniforum.
– Vil dette få konsekvenser for UiOs samarbeid med kinesiske universiteter?
– Nei, det får ingen følger for det samarbeidet, sier UiO-rektor Ellingsrud.

– Brukte to minutter

Bøckman mener selv at han nå står på svartelisten til den kinesiske ambassaden.
– De brukte bare to minutter på å bestemme seg for at jeg var uønsket, og det var de to minuttene jeg brukte på å fylle ut visumpapirene, sier Bøckman til Klassekampen i dag.
Tidligere i høst undertegnet forskningsminister Tora Aasland en bilateral avtale med den kinesiske ministeren for forskning og teknologi, Wan Gang. Da satte hun også navnet sitt under en samarbeidsavtale med det kinesiske utdanningsdepartementet. Formålet med avtalen er å stimulere til økt forskningssamarbeid mellom Norge og Kina. En av Norges fremste Kina-forskere får likevel ikke visum til Kina.
– Jeg vet ikke hva jeg har gjort som er så forferdelig galt, men opplever likevel at det blir jeg som må bevise at jeg ikke er en skurk. Det er jeg som får bevisbyrden, og det nekter jeg å godta, sier Bøckman til Klassekampen. Han er ansatt som forsker ved Senter for utvikling og miljø, og planen var å dra til Kina utpå vinteren for å gi ut en samling med dikt av Olav H. Hauge, som han har oversatt til kinesisk i samarbeid med en kinesisk poet.

– Politisk sak

I sommer, like før De olympiske leker i Beijing, måtte han også avlyse en tur til Kina, fordi han ble nektet visum av de kinesiske myndighetene.

– Jeg opplever dette etter hvert som en politisk sak, og mener den bør tas opp på politisk hold, sier Bøckman. Kommunikasjonsrådgiver Pia Holm i Utenriksdepartementet sier til avisen at det har vært i kontakt med den kinesiske ambassaden, men at de foreløpig avventer hva slags svar de får fra kineserne.


 

Emneord: Kina Av Martin Toft
Publisert 19. des. 2008 13:35 - Sist endret 19. des. 2008 13:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere