- Mitt fristed i Paris

I en rolig gate i Paris har de norske universitetene en leilighet. Hit reiser forsker Mona B. Solhaug minst én gang i året.

TILBUD TIL NORSKE FORSKERE: Universitetenes leilighet i Paris administreres av Senter for fransk-norsk forskningssamarbeid. – En av våre oppgaver er å bidra med praktisk assistanse i forbindelse med forskningsopphold, poengterer senterleder Paola Cuzzani (til venstre). Mona B. Solhaug fra Kulturhistorisk museum trives i leiligheten.

Foto: Ola Sæther

Senter for fransk-norsk forskningssamarbeid innen samfunnsfag og humaniora
Det norske universitetssenteret i Paris eies og finansieres av de seks norske universitetene og Høgskolen i Bodø og driftes av Universitetet i Oslo. Senteret har tre medarbeidere. Disse er administrativ og faglig leder Paola Cuzzani, administrasjonskonsulent Kristin B. Skjelstad og forsker Marek Thue Kretschmer.

Det holder til i Fondation maison des sciences de l’homme, en stiftelse som arbeider for å fremme samarbeid mellom franske og utenlandske forskere innenfor samfunnsfag og humaniora.

Det norske senteret skal være et brohode mellom fransk og norsk forskning og bidra til forskningsopphold i Frankrike gjennom informasjon og praktisk bistand.

Senteret deltar i virksomhetene ved stiftelsen blant annet ved å arrangere seminarer og workshops. Det tar også imot grupper fra universitetene som kommer til senteret for å holde møter og seminarer. Våren 2009 vil senteret for første gang arrangere kurs for doktorander i samarbeid med norske forskerskoler. Senterets adresse er 54, Boulevard Raspail, 75270 Paris. 

For mer informasjon se: http://www.hf.uio.no/paris
 

Leiligheten ligger sentralt i Rue Henri Pape i det 13. arrondissementet.
– Jeg trives svært godt i denne delen av Paris. Dette er et rolig og sjarmerende strøk, med mange hyggelige resturanter, sier Mona Solhaug.

Fra kjøkkenvinduet har hun utsikt mot nabolagets mange små bakhager og blomstrende smijernsverandaer. Leiligheten har kjøkken og bad, en liten bod og to tilnærmet identiske oppholdsrom med arbeidspult og dobbel sovesofa. De to oppholdsrommene har utsikt mot gaten og St. Anne- kirken. Solhaug beskriver leiligheten som lys, trivelig og praktisk.

Nyter ensomheten

– Jeg har brukt denne leiligheten hvert eneste år siden 2004, og koser meg veldig. Nå er jeg her i tre uker. Jeg har internettilgang og printer, fri telefonlinje inn og alt det jeg trenger i det daglige. Her kan jeg trekke meg tilbake fra den vanlige virksomheten på arbeidsplassen min, nyte ensomheten, og konsentrere meg fullt og helt om egne prosjekter, sier hun.

Den daglige arbeidsplassen er Kulturhistorisk museum i Oslo. I høst er det to årsaker til Parisbesøket. Solhaug er samlingsansvarlig for middelalderkunsten, og museet har lånt ut gjenstander til en utstilling i Musee de Cluny. Solhaug er også i Paris i forbindelse med et internasjonalt prosjekt om emaljerte gjenstander laget i Limoges i Syd- Frankrike på 1200-tallet. Det dreier seg blant annet om relikvieskrin, oblatesker og krusifikser, og Solhaug har registrert over hundre slike gjenstander fra middelalderens Norge.

Fra en uke til to måneder

Vi besøker henne i leiligheten sammen med Paola Cuzzani fra Senter for fransk-norsk forskningssamarbeid, som administrerer utleien til norske forskere. Cuzzani forteller at møblene og inventaret stort sett kommer fra IKEA og lokale bruktbutikker. Husleien er 600 kr. per døgn.

Forskningsopphold i Paris
For reservasjon og opplysninger om universitetsleiligheten i Paris: Ta kontakt med administrasjonskonsulent Kristin B. Skjelstad

– Leiligheten er ment til korttidsopphold. Det vil si fra én uke til to måneder, men vi kan også formidle kontakt med andre utleiere, om noen ønsker et lengre opphold eller leiligheten er opptatt, sier Cuzzani, og legger til at det er blitt større rift om leiligheten de senere årene. Det lønner seg derfor å være tidlig ute.

Solhaug bestilte høstens opphold allerede for ett år siden.
– Det er godt å vite at senteret er der, og jeg har fått mye hjelp fra de ansatte på det norske universitetssenteret, spesielt det første året, da alt var nytt, sier hun.


 

 

Emneord: Frankrike Av Grethe Tidemann
Publisert 11. des. 2008 11:12 - Sist endret 15. des. 2008 10:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere