Planeter og illusjoner

Tro ikke alltid dine egne øyne. Optiske illusjoner var ett av temaene på årets astrofestival.

DRAGE SOM SNUR HODET ETTER DEG: Felipe Alexander Aas har bygd en drage med uvanlige egenskaper.
Foto: Grethe Tidemann

- Hvis du holder for det ene øyet og går forbi dragen, ser det ut som om den ser på deg med øynene sine, forklarer åtte år gamle Felipe Alexander Aas. Dragebygging på illusjonsverkstedet er svært populært blant de yngste deltakerne på astrofestivalen. Utstillingen som viser hvordan hjernen noen ganger fullstendig mistolker det du ser, trekker også mange mennesker. Ved nærmere ettersyn viser det seg nemlig at de skrå strekene på bildet er rette, og de blå og grønne hjertene er egentlig grønne alle sammen.

Sans en planet

Det er mange nye aktiviteter på årets festival. I Kjemibygningen kan publikum kjenne det kalde gufset fra Jupiter og ta på den tørre sanden på mars. De kan lukte på månesand og føle hvordan vekt varierer fra planet til planet. På festivalprogrammet står også en astronautsimulator, et teleskopverksted, en tegnekonkurranse og mye annet. Terje Wahl fra Norsk romsenter viser fram en tro kopi av en satellitt som skal overvåke norske farvann og bidra til større sikkerhet til sjøs. Wahl er en av over 200 personer som hjelper til på festivaldagen.

Pause til 2011

Festivalsjef og initiativtaker Michael Baziljevich er litt sliten, men strålende fornøyd.
- Det er en deilig følelse når alt er i gang, og det går som det skal, sier han, og vil gjerne rette søkelyset mot alle bidrar under arrangementet.
¬- Halvparten er frivillige studenter og bekjente, påpeker han.
I ti år har Baziljevich ledet astrofestivalen. Ikke før har en festival vært over, før han har vært i gang med å planlegge den neste. Nå kan det i verste fall være over.
- De siste årene har vi slitt for å få finansieringen på plass, både internt på UiO og fra eksterne sponsorer. Etter ti år konkluderer vi med at det er på tide å ta en pause, men vi håper vi kan komme tilbake med en ny stor festival i jubileumsåret 2011.

Emneord: Astrofestival Av Grethe Tidemann
Publisert 11. nov. 2008 18:44 - Sist endret 10. des. 2008 15:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere