UiO-kunst til Høvikodden

Edward Munchs maleri Kjemien er tatt ned fra veggen i Aulaen. Studentene på vei til lesesalen i Sophus Bugges hus vil snart oppleve at Magdalena Abakanowicz store tekstilarbeid i trappeoppgangen blir borte. Portretter og skulpturer skal fjernes fra kontorer og fellesarealer, og fire kvinnelige kunsthistorikere er blitt kunstfotografert.

Verket Triptyque noir av tekstilkunstneren Magdalena Abakanowicz er et av hovedverkene i universitetets kunstsamling, ifølge kunstforvalter Ulla Uberg .
Foto: Ola Sæther

Det er mange som ikke er klar over at Universitetet i Oslo eier en av Norges største kunstsamlinger utenom museene. Nå skal den visuelle siden av universitetet fram i lyset. "Kunst fra hundre rom" har universitetets kunstforvalter Ulla Uberg kalt utstillingen som åpner på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden 6. november.

Munc på nært hold

Blant perlene på utstillingen er skulpturen Constructed Head, Naum Gabos gjennombruddsverk, og Hannah Ryggens store vevde tekstilarbeid Trollveggen. For første gang får publikum dessuten mulighet til å se Edvard Munchs verk Kjemien på nært hold. Maleriet er tatt ned fra sin plass høyt oppe på veggen i Aulaen, og plassert på en lav sokkel. Overflaten er blitt renset og flere små felt er blitt dyprenset.
- Nå får du se maleriet slik Munch så det mens han svingte penselen over lerretet med flotte, frekke penselstrøk. På nært hold ser du også tydelig forskjellen mellom fargene i de små firkantene som er dyprenset, og resten av maleriet. De originale fargene er mye sterkere, sprudler Ulla Uberg.


Håkon Gullvåg og Mette Tronvoll
Et stort antall malerier fra universitetets store portrettsamling er med på utstillingen.
- Alle fakultetene er representert. I tillegg til å ivareta den historiske utviklingen, understreker portrettene av professorer identitet og faglig tilhørighet, påpeker Uberg.
Det eldste portrettet er fra slutten av 1700-tallet og viser universitetets grunnlegger, kong Frederik VI. Verket er usignert. - Det er tydelig at maleren kopierte stilen til den danske hoffmaleren Jens Juel, bemerker Uberg.
Blant universitetets nyere portretter er Håkon Gullvågs maleri av tidligere rektor professor Lucy Smith. Fire kunstfotografier av fire eldre, kvinnelige kunsthistorikere stilles ut for aller første gang på Høvikodden. Ulla Uberg forteller at portrettene er bestilt til utstillingen fra fotograf Mette Tronvoll for å trekke inn kunstfotografiet som portrettform. Prosjektet skal også rette fokus mot kvinnene, for professorene som har fått evig liv på veggene til universitetet, er stort sett menn.

Med nye øyne

Det er første gang universitetet viser fram sine kunstskatter til allmennheten på en større utstilling. Tanken er også å gi universitetets egne brukere en mulighet til å se kunsten i nye omgivelser. Ulla Uberg synes det er trist når kunst bare blir en del av interiøret.
- Kunst skal være en kilde til glede og refleksjon. Når du tar et kunstverk ut fra sin vante kontekst, gir det en unik mulighet til å se verket med nye øyne. Jeg håper mange blir veldig lei seg når kunsten forsvinner og veldig glade når den kommer tilbake, erklærer hun.


Kunst fra hundre rom
Utstillingen Kunst fra hundre rom vises i Sal Haaken på Henie Onstad Kunstsenter
fra 6. november 2008 til 22. februar 2009.
Åpningstider: Tirsdag-fredag 11-19. Lørdag-søndag 11-17
Offentlig transport: Buss nr. 151 fra Oslo bussterminal til Høvikodden. Avgang hvert 15. min.

Universitetets kunst
Kunsten til utstillingen Kunst fra hundre rom er valgt av universitetets kunstforvalter, Ulla Uberg, i samarbeid med kunsthistorikere ved universitetet. Uberg har også samarbeidet med kunsthistoriemiljøet om katalogen til utstillingen. Universitetet eier mer enn 1500 kunstverk. Rundt en tredjedel er portretter som er kommet til for å hedre og minnes rektorer og vitenskapelige ansatte. Resten er utsmykninger og enkeltverk skaffet til veie for å berike universitetets visuelle miljø. I de senere årene har universitetet også fått flere store utsmykninger gjennom den statlige ordningen KORO - Kunst i offentlige rom. Disse tilhører KORO.
Emneord: Kunst Av Grethe Tidemann
Publisert 25. sep. 2008 10:32 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere