Best på vitenskap, tradisjon og fest

- Årsfesten bringer oss alle på UiO tettere sammen, sier en stolt universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe. Festens høydepunkt var den høytidelige utnevning av 12 framstående, internasjonale æresdoktorer i Universitetets ærverdige aula.

PRISET: Psykologistudentkoret Kling Kokos takker universitetsdirektøren for prisen for studentenes beste nykommertiltak med å avsynge "Ut i vår hage".
Foto: Yngve Vogt

Ingen bursdag uten kake. 18 kjempekaker gikk unna på en time på Fredrikkeplassen.

- Jeg aner ikke hvorfor vi får kake, jeg, sier
bachelor-studenten Rebekka Morken midt i køen som går tvers over Fredrikkeplassen.

- Jo, forresten, UiO har bursdag.

Ingen av de unge studentene der i køen aner hvor gammelt UiO er. Gjettingen lander mellom 100 og 150. Når vi forteller at UiO er 197, jubler de og gleder seg over at de får være med på 200-årsjubileet.

En myk høstsol bader over plassen, studentene og de svære kakene. Bjørneblæsten spiller og studentene koser seg. Direktør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe deler ut kjempesjekker på 5000 kroner for de beste studenttiltak i år.

Kvinner gjør forskjell

Flagget vaier på toppen av Administrasjonsbygningen. Viserektor Inga Bostad lyser opp i rød jakke. Presis klokka 10.15 tok rektor Geir Ellingsrud imot forskningsminister Tora Aasland. Gode avisoppslag om UiO er et fornøyd smalltalk-tema på vei inn i Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus.

- Kristine Bonnevie gjorde en forskjell for vitenskapen. Kvinner gjør en forskjell, fastslo forskningsministeren i sitt foredrag om kjønnsbalansen ved universitetet. Det må bli flere kvinner i akademia. Professor Rita Colwell har som vår egen Kristine Bonnevie betydd en enorm forskjell, sa statsråd Aasland da hun overlot talerstolen til en av årets æresdoktorer.

Den framstående professoren fra University of Maryland gjør et banebrytende forskningsarbeid ved å se sammenhengen mellom kolera i drikkevann og klimatiske temperaturendringer.

- Dette er en glimrende måte å feire dagen på, mye bedre enn festtaler, sier Kyrre Kansrud, en svært begeistret ph.d.-student i biologi etter forelesningen. Tyske Claudia Junge er minst like begeistret og misunnelig på at Norge er kommet mye lengre enn Tyskland i likestilling innenfor akademia.

Det vitenskaplige i sentrum

Professor Knut Kjeldstadli fra Institutt for arkeologi, konservering og historie begynte sin akademiske karriere som student på 1960-tallet, men har aldri vært med på årsfesten. I år ledsager han en av årets æresdoktorer, Marcel van der Linden fra Amsterdam universitet.

I SENTRUM: - Jeg liker at det vitenskapelige står i sentrum for feiringen, sier historieprofessor Knut Kjeldstadli. (Foto: Yngve Vogt)

- Det er hyggelig å være med ham. Da blir årsfesten meningsfylt, sier han i køen ved bløtkakene som Uniforum dro han ut til.

- I hverdagen er selvsagt instituttet og faget det viktigste, men for meg har samarbeidet over institutt- og fakultetsgrensene vært viktige når vi som fellesskap har vært utfordret utenfra.

-Det finnes bedre måter å bygge fellesskapet på, men jeg liker at det vitenskapelige står i sentrum for feiringen. Priser er en viktig og hyggelig stimulering i det akademiske arbeidet. Og feiringens sosiale dimensjon er viktig hvis vi ikke skal se på dette stedet som et forskerhotell.

Tradisjon, pomp og prakt

Alle reiser seg på slaget klokka 14. Til tonene fra Den norske Studentersangerforening kledd i sjakett, skrider de ærverdige kappene inn i Universitetets Aula og opp på podiet. Seremonien er velregissert. Den bærer sin akademiske tyngde vakkert og tidløst og opplevelsen stimulerer følelser av stolthet.

TRADISJON: En høytidelig og tradisjonsbærende seremoni anført av UiOs ledelse.(Foto: Yngve Vogt)

Festtalen holdes av professor Elisabeth F. Lofthus, University of California, Irvine, og årets æresdoktor oppfordrer til mot og ærlighet i publiseringen av kontroversiell forskning.

Rekruttering av både vitenskaplig ansatte og studenter er sentralt i rektors tale. Æresdoktorkreeringen løfter viktigheten av rektors poeng på samme måte som seremoniens utmarsj understreker med tonefølge fra Halvorsens "Purpose fra Maria Stuart" spilt av Universitetets symfoniorkester.

- Dette er en fantastisk opplevelse. Jeg er kjempestolt, sier direktør Bjørneboe begeistret.

Etter seremonien tar lange og raske fingre til seg av lekker minglemat fra lange bord i Universitetshagen og skyller det ned med velvalgte dråper. Hun vil ikke høre snakk om at gallamiddag til om lag 240 mennesker i Rådhuset på kvelden er å overdrive feiringen av
197-års jubilanten. - Vi har viktige tradisjoner å ta vare på. Jeg gleder meg veldig!

Emneord: Universitetspolitikk, Årsfesten Av Bitte Vatvedt
Publisert 4. sep. 2008 13:17 - Sist endret 10. des. 2008 19:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere